Analitičari protumačili podatke o izlaznosti! Posebnu pažnju privukle im tri županije: ‘Možda dolazi do promjena’

Kako javlja Državno izborno povjerenstvo (DIP) izlaznost birača i nije se promijenila od prošlih lokalnih izbora. Do 16:30 na biračka mjesta izašlo je 35,54 posto birača dok ih je 2017. bilo 35,15. Najvišu ove godine bilježi Ličko-senjska županija s oko 47,22 posto dok je Međimursku sa začelja prije podne sada svrgnula Osječko-baranjska s 32,46 posto.

Da u konačnici očekuje izlaznost od oko 40 posto ili nešto manje, rekao je za Dnevno, Davor Gjenero, politički analitičar. Tvrdi kako je nešto više od 15 posto birača u 11:30 relativno mali postotak birača, ali svakako očekivan.

Dioba stranke i veći broj disidenata dovela do toga da je porasla i izlaznost

“Bilo je za očekivati da je izlaznost jednaka kao i prije. Tu su epidemiološke mjere i zaraza koji svakako donosi manje birača. Važnije je pak istaknuti kako to znači da kandidati nisu uvjerili te iste birače da treba izaći na izbore. Porast izlaznosti bilježi se u sredinama kandidata za koje građani misle da nose promjene”, rekao je.



S druge strane, politički analitičar Tomislav Stipić, porast izlaznosti u nekim županijama, kakve su Vukovarsko-srijemska i Sisačko-moslavačka vidi u trzavicama unutar stranaka. Tvrdi kako je dioba stranke i veći broj disidenata dovela do toga da je porasla i izlaznost. Ipak, dok to može biti razlog za gore navedene stranke, Požeško-slavonska, govori nam, odstupa od tog pravila. I dok ne može točno odrediti što bi mogli biti razlozi tamo, tvrdi kako ulogu svakako igraju efekti korumptivnog djelovanja. Gjenero kaže da je sve rečeno donekle točno. Što se pak tiče Požeško-slavonske županije, on je siguran da su korumptivne radnje, ali i slučajevi obiteljskog nasilja s kojima se suočava župan svakako doveli do toga. “Rezultati izbora pokazat će jesu li birači nezadovoljni strankom ili su pak zadovoljni načinom na koji je riješila probleme”, ističe dalje.

Kompetitivnost

Gjenero govori i kako velik utjecaj na izlaznost ima i kompetitivnost. To potkrepljuje primjerima predsjedničkih izbora jer što je veći nesrazmjer između kandidata, to je izlaznost veća. Ličko-senjska županija, kako smo već spomenuli, prema podacima ima najveću izlaznost, a Stipić navodi kako je ona specifična jer su birači motivirani stranački organizacijama. Tu, ponavlja, veliku ulogu igraju i disidenti.

Budući da nam je izjavu davao prije posljednjih podataka izlaznosti, tvrdi kako je i tada najmanji postotak izlaznosti u Međimurju također očekivan. Smatra kako se ostavlja dojam da je ta regija najmanje politički inficirana. Kao da je znao da će u idućim podacima najmanja izlaznost biti u slavonskoj županiji, prokomentirao je netom prije podataka kako su slavonske županije inače po dnu po izlaznosti. Međimurska se pak sada uspela za osam mjesta s 35,17 posto.

Stipić govori kako je njemu po podacima najzanimljivije zapravo da tri županije, od kojih je i Sisačko-moslavačka bilježe rast. “Mogli bi naslutiti da dolazi do promjena”, ističe Stipić.

Komentari