Analitičar objasnio moguće scenarije za američke izbore: Evo tko preuzima vlast u slučaju najgorih scenarija

screenshot

Američki predsjednik Donald Trump i njegova supruga Melania Trump pozitivni su na koronavirus. Trump je hospitaliziran u vojnoj bolnici Walter Reed gdje je dobio dozu antivirusnog lijeka ‘remdesivir’.

Izbori za predsjednika održavaju se za mjesec dana, a što će biti s izborima te SAD-om ako Trump ne bude mogao obnašati vlast objasnio je geopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

“Koliko godi cinično zvučalo, smrt aktualnog predsjednika ili njegova ostavka najjednostavniji su scenariji. U tom slučaju predsjedništvo prelazi potpredsjedniku. Dakle, Mikeu Penceu”, ističe Vidmarović.

Dodaje da je nakon ubojstva Kennedyja, predsjedničku dužnost odmah preuzeo potpredsjednik Lyndon Johnson koji je u složenim vanjskopolitičkim vremenima uspješno smirio naciju i pobrinuo se da ne bude kaosa i panike.



Normalni demokratski ciklus se nastavio: godinu dana kasnije, 3. studenog 1964. Amerika je ponovo izašla na birališta i Johnson je postao izabrani predsjednik, kako navodi.

Objašnjava kako je ova kriza potaknula usvajanje 25. amandmana kojim se jasno definirala linija sukcesije dodavši da tako nakon Nixonove ostavke potpredsjednik Gerald Ford automatski postao predsjednik – i nastavio bez ikakvih novih izbora ‘odrađivati’ Nixonov mandat sve do 1977.,

“Ako je predsjednik jako bolestan, ali priseban, može posebnim dekretom privremeno predati vlast potpredsjedniku i dobiti je natrag nakon oporavka. Takve stvari su se događale. Ostale situacije su dosta složenije jer su hipotetske i nikada nisu imale presedana”, zaključuje.

U slučaju da potpredsjednik također umre ili na bilo koji drugi način postane nesposoban za obnašanje svojih dužnosti, u tom slučaju predsjedništvo preuzima Predsjednik Kongresa. Dakle, Nancy Pelosi.

Zatim navodi scenarij u slučaju ako je predsjednik u svojoj bolesti nesvjestan, lud i odbija predati vlast jer nije svjestan situacije, pa se tada teoriji formira Kongresna grupa na čelu sa potpredsjednikom koja donosi odluku o prisebnosti predsjednika i prisilnom transferu vlasti nakon dvotrećinskog odobrenja Donjeg doma i odobrenja Senata.

“U ovoj trenutačnoj situaciji teško da bi itko išao na kompromis. Takav scenarij zasigurno bi bio vrlo traumatičan i kaotičan”, naglašava.

U slučaju da se krug bolesnih, mrtvih, ludih ili ubogih proširi, onda vlast u najmutnijim hipotetskim scenarijima prelazi tzv. predsjedniku pro tempore Senata.

“Ali zakon bi tu bio na doista nepoznatom terenu pa bi za dužnost mogu navodno mogli početi javljati i drugi visoko pozicionirani dužnosnici”.

Scenarij u slučaju izbora je taj da će Republikanci morati pod hitno naći novog kandidata ako Trump zbog bolesti neće biti sposoban izaći na izbore.

“To je velika glavobolja budući da su brojne države već počele tiskati biračke listiće za osobno i poštansko glasovanje. U toj situaciji očekivalo bi se da vlade saveznih država same pokušaju riješiti problem. Noćna mora”.

Ako Donald Trump ozdravi no zbog zdravstvene situacije ostane u karanteni ili na rehabilitaciji, rješenje je virtualna online debata, ali zasad, kako analitičar navodi, nitko ozbiljno ne razmatra takvu opciju, pogotovo sam predsjednik koji uživa u voli isključivo žive događaje.

“No, online debata bi bila san svakog Amerikanca kojeg zamaraju upadice, napadi i uvrede. Jer moderator bi na raspolaganju imao čarobnu tipkicu ‘mute’”, zaključuje Vidmarović za Dnevno.

Komentari