Američki State Department odobrio je Hrvatskoj nabavu 76 oklopnih vozila Bradley

Twitter

Nakon što je prije tjedan dana američki State Department odobrio prodaju naoružanja Hrvatskoj, očito počinje realizacija velikog vojnog projekta o kojemu se govori već nekoliko godina, nabave 76 borbenih gusjeničara Bradley i pripadajućeg naoružanja, piše u utorak Večernji list.

U opsežnoj dokumentaciji iznenađujuće djeluje procijenjena vrijednost cijelog posla, koji počinje donacijom vozila, a sve bi moglo, prema tvrdnjama Amerikanaca, stajati 757 milijuna američkih dolara. Iako to jest njihova procjena, za očekivati je da će u konačnici ta vrijednost biti manja. Sama vozila koja SAD donira stoje oko 157 milijuna dolara. Premda je MORH-ova ekipa stručnjaka još u ljeto 2019. odabrala vozila koje će donirati američka vlada, posao na projektu se oduljio, dijelom i zbog pandemije. Da se konačno priprema realizacija posla bilo je vidljivo nakon usvajanja vojnog proračuna RH za 2021. jer se u njemu pojavila i stavka o nabavi borbenog vozila na gusjenicama za pješaštvo, dakle Bradleya, u iznosu od 161 milijun kuna.

U MORH-u potvrđuju da očekuju odluku Vlade RH i potpisivanje ugovora s Amerikancima do kraja 2021. Iznos koji je naveden u proračunu pokrio bi prvu ratu višegodišnje nabave vozila Bradley, kažu. U ovom prvom koraku obavit će se samo osvježavanje i dovođenje vozila u operativnu uporabu. U kasnijim fazama planira se i modernizacija, koja bi Bradleye M2A2 podiglo na viši standard, koji obuhvaća digitalizaciju, promjenu komunikacijske opreme i ojačavanje oklopne zaštite vozila. Računa se da bi taj “kit” za modernizaciju stajao dva do tri milijuna dolara po vozilu.

U MORH-u potvrđuju očekivanje da će u ostvarivanje tog projekta biti uključen i slavonskobrodski Đuro Đaković Specijalna vozila, i to kao podizvođač multinacionalne tvrtke BAE Systems, originalnog proizvođača vozila Bradley.



Nakon američkog odobrenja prodaje i opremanja Bradleya, prema američkom Zakonu o izvozu oružja, State Department prvi donosi odluku te potom o njoj obavještava Kongres. State Department objašnjava svoje zeleno svjetlo Hrvatskoj time što će prodaja podržati vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO-ova saveznika ali i kaže kako prodaja “neće izmijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji, piše Večernji list.

Komentari