Aladrović: Poslodavci sigurno radnicima neće davati otkaze zato što će Vlada kvalificirati određene mjere kao podršku poslodavcima

Josip Aladrović Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U okviru Poziva “Pronađi me! – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu” sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda, u utorak su Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uručili 31 ugovor ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna.

Cilj je unaprijediti vještine neaktivnih mladih osoba, pridonijeti njihovoj zapošljivosti, osnažiti ih za aktivno sudjelovanje i omogućiti im pristup tržištu rada

“Želimo aktivirati sve one koji nisu aktivni na tržištu rada. 2013. gotovo 50 posto mladih bilo je nezaposleno, sada je to 16,6 posto i tu smo u prosjeku Europske unije”, rekao je Aladrović, objavio je N1.

Sastanak sa sindikatima i poslodavcima u srijedu u 15 sati

U vezi sastanka sa sindikatima i poslodavcima nakon najave premijera Andreja Plenkovića oko vezanja covid potpora i cijepljenja, Aladrović je naglasio kako je “razgovor dogovoren za srijedu u 15 sati”.


“Moramo biti vrlo jasni u modelu kojim želimo stimulirati one poslodavce i zaposlenike koji su najodgovorniji, no bilo kakvi detalji modela ne mogu, iz objektivnih razloga, biti izloženi javnosti. Prvo ih moramo predstaviti svojim socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima. Sve mjere koje smo dosad donosili su pokazale vrlo jasan i efikasan ekonomski rezultat, zato i imamo projekcije koje idu prema gospodarskom oporavku, rastu BDP-a. Svi ekonomski parametri idu u apsolutno pozitivnim smjerovima. Razgovorima sa socijalnim partnerima želimo to osnažiti, ići ćemo tim smjerom”, istaknuo je Aladrović.

Osvrnuo se i na spekulacije u javnosti da bi “poslodavci mogli radnicima davati otkaze, ako se oni odbiju cijepiti” te rekao kako se “otkazi sigurno neće davati zato što će Vlada kvalificirati određene mjere kao podršku poslodavcima”.

“Mjere idu kao podrška poslodavcima, da se očuva poslovna supstanca i da se prebrodi kriza, mjere idu zato da se očuvaju radna mjesta. Nema potrebe za strahovanjem od otkaza jer upravo cilj mjera je da ne dođe do otpuštanja. To smo do sada uspjeli kao društvo, no moramo povezivati ekonomske mjere i odgovornost pojedinca”, zaključio je Aladrović.

Komentari