Aktivist koji je predvodio prosvjede, mogao bi sada preuzeti Zagreb

Tomislav Tomašević Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kandidat stranke Možemo Tomislav Tomašević osvojio je 45,45 posto glasova na lokalnim izborima za gradonačelnika Zagreba i tako ostvario uvjerljivu pobjedu. U drugi krug ulazi s Miroslavom Škorom iz Domovinskog pokreta koji je osvojio 12,16 posto.

Tomašević je široj javnosti poznat kao borac za javni interes u Zagrebu te stručnjak za zaštitu okolišu i upravljanje komunalnim uslugama, a aktivizmom se počeo baviti kada je imao samo 16 godina. Tada se priključio Zelenoj akciji.

Prije 11 godina predvodio je prosvjede u Zagrebu. U Varšavskoj ulici, podsjetimo, 2010. godine počeli su radovi na ulazu u garažu Horvatinčićeva centra na Cvjetnom trgu. Aktivisti Zelene akcije koje je predvodio Tomašević pobunili su se te su srušili i rastavili zaštitnu ogradu. Ušli su u ograđeni prostor i zauzeli ograđeno gradilište, nakon toga su ih opkolili zaštitari i interventna policija.

Kao prioritete za grad Zagreb lider ističe jeftine i kvalitetne komunalne usluge te svima dostupne javne usluge (vrtići, škole, bolnice, starački domovi). Zalaže se za povećanje zaposlenosti, poglavito mladih, kroz zelenu industrijalizaciju, kroz instrumente zelene javne nabave i razvoj društvenog poduzetništva.



Upisao je Pravni fakultet u Zagrebu koji je napustio na trećoj godini kada je shvatio da ga više zanima proučavanje društvenih promjena i sudjelovanje u njima.

Diplomirao je politologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a na britanskom je Sveučilištu u Cambridgeu magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u Zagreb.

Tomašević se 2017. godine kandidirao za mjesto gradonačelnika Zagreba iz, kako sam kaže, ”želje da zajedno sa sugrađanima stvara Zagreb koji je otvoren, dinamičan, zelen, živ, održiv, pravedan i koji je na svjetskoj listi najpoželjnijih gradova za život”, piše Dnevnik.hr. 

 

Komentari