Akrap: Sigurnost digitalnog prostora ključna je za nacionalnu i domovinsku sigurnost

Screenshot HRT

Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba komentirao je nove sigurnosne izazove za Hrvatsku.

“Sigurnost internetskog odnosno digitalnog prostora jedno je od ključnih pitanja što se tiče sigurnosti. Brojne su dezinformacije koje negativno utječu na sve slojeve društva. Potiču podjele, negativnu reakciju sustava na upravljanje krizama. Ono što se također spominje u izvješću su ozbiljne prijetnje velikosrpskog agresivnog ekstremizma i velikobošnjačkog ekstremizma, a što prijeti i EU i NATO savezu. Tu je i pitanje migracija”, rekao je Gordan Akrap gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Komentirao je i hrvatsku borbu s pandemijom.

“RH je dobro upravljala krizom i radila je dobro strateško komuniciranje po tom pitanju. Bez educiranih i informiranih građana teško je očekivati učinkovit odgovor. Treba tražiti nacionalni konsenzus svih političkih stranaka, a to bi trebala raditi Vlada i Sabor”, dodaje Akrap.



Potom se osvrnuo i na situaciju u regiji.

“Stanje je vrlo složeno, zahtjevno i izazovno za Hrvatsku, ali i za druge države te samu EU. Kada pogledate što se događa u BiH te u Crnoj Gori. RH mora pozorno pratiti sve te aktivnosti te istinito informirati svoje partnere u EU”, rekao je.

Kaže da je važno i pitanje potrage za nestalima iz Domovinskog rata.

“Hrvatska traži više od 1.800 nestalih državljana, Srbija mora sve svoje napore učiniti da pomogne Hrvatskoj.”

Državno-sponzorirani kibernetički napadi sve su češći, bilo ih je 12 u prošloj godini.

“Sigurnost digitalnog prostora jedna je od ključnih stvari u definiranju budućih stavki oko nacionalne i domovinske sigurnosti. Sve više se toga događa u kibernetskom prostoru”, dodaje Gordan Akrap.

Komentari