AFERA ŽINIĆ Plenković ponovno proziva novinare, a za oporbu cijela stvar je skandalozna i nemoralna: ‘Radi se o osobi koja naprosto nije dostojna funkcije koju obnaša’

Andrej Plenković/Marko Prpic/PIXSELL

Ne prestaju reakcije na slučaj sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, koji je u središtu pozornosti zbog kuće u Glini u kojoj živi od 1995., a koja je u državnom vlasništvu, no on ju je naveo u imovinskoj kartici.

Posjeduje dvije nekretnine, a živi u državnoj. Župan Žinić objašnjava zašto.

Župan tvrdi da je sve po zakonu

Iako je kuća u u vlasništvu države, Žinić ju je naveo u imovinskoj kartici. Objašnjava da postupak darovanja čeka već 15 godina, a sve je zapelo u administraciji. Čak je, kaže i državno odvejtništvo verificiralo ugovor o darovanju te ne zna zbog čega je i tko to stopirao. On tvrdi da je sve po zakonu, za političke protivnike cijela stvar je skandalozna i nemoralna.

“Moja supruga nasljedila je, roditelji su umrli, od 2016. objekt koji nije bio njezin nego sa bratom. Ona je sada vlasnik kuće koja nije useljiva. Ja sam također 2016. naslijedio jednu trećinu obiteljske kuće u kojoj živi moj otac i kojoj su vlasnici još dva brata”, kaže Ivan Žinić.



Iako je kuća u u vlasništvu države, Žinić ju je naveo u imovinskoj kartici. Objašnjava da postupak darovanja čeka već 15 godina, a sve je zapelo u administraciji. Čak je, kaže i državno odvjetništvo verificiralo ugovor o darovanju te ne zna zbog čega je i tko to stopirao.

Za političke protivnike cijela stvar je skandalozna i nemoralna

“Naravno da je duboko nemoralno i duboko pogrešno zadržati kuću koju vam je država dodijelila. Ne plaćate apsolutno ništa za nju dok u isto vrijeme imate četiri druge savršeno dobre nekretnine”, izjavila je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

“Nije jedina cirkusarija koju je dotični napravio. Sjetite se samo koronapartija prije nekoliko mjeseci u režiji upravo gosp. Žinića. Dakle radi se o osobi koja naprosto nije dostojna funkcije koju obnaša”, smatra predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

‘HDZ traži žrtvenog jarca’

“Župan je davno trebao dati ostavku”, poručuje Nikola Grmoja iz Mosta.

“HDZ možda traži žrtvenog jarca za situaciju u kojoj su se našli – od propitivanja poslijeratne obnove do lošeg reagiranja pa i optuživanja volontera i ljudi, navijača iz cijele Hrvatske”, kazao je.

Komentirajući situaciju u kojoj se našao Sisačko-moslavački župan, Ivo Žinić, za kojeg je otkriveno da živi u državnoj kući kojoj godinama ne plaća najamninu, niti mu je darovana, Ljubo Jurčić kaže kako se takvim ponašanjem političara gubi povjerenje građana.

“To baca ružnu sliku na politiku, posebno ako je kuću na korištenje dobio kao stranački član i državni dužnosnik, jer se time te funkcije uzdižu iznad naroda. Time se gubi povjerenje u politiku. Ako je ta situacija istinita, on bi se trebao povući, a ne dokazivati nekim administrativnim stvarima. Puno lošije situacije u demokracijama koje su čvršće od hrvatske imaju ozbiljnije posljedice. Za politiku i državu takve situacije nisu dobre, politika mora očvrsnuti”, rekao je Ljubo Jurčić dodajući kako Hrvatska stagnira.

Za HDZ dileme nema 

“U ovom trenutku ima previše detalja za koje nismo do kraja sigurni”, izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba saborskih zastupnika HDZ-a na kojemu je sudjelovao i HDZ-ov sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

“Od Žinića, kojega mediji prozivaju zbog državne nekretnine i pogrešno ispunjene imovinske kartice, zatraženo je da objasni sve navode i okolnosti, a on je pojasnio kako to izgleda iz njegova kuta.  S obzirom na sve informacije koje kolaju, zatražili smo od nadležnih tijela također informacije i stavove kako bismo u sljedećih nekoliko dana mogli zauzeti politički stav, rekao je Plenković.

Pritom je aferu Žinić usporedio s medijskom histerijom o obnovljenim kućama razorenima u potresu, za koje se, kaže, sada vidi da ih i nema tako puno kako je to prikazano u medijima.

Plenković je poručio da neće pristati uz sličnu medijsku histeriju oko Žinića, već će pričekati očitovanje nadležnih tijela. Nakon toga će se, kaže, vidjeti i hoće li Žinić biti HDZ-ov kandidat na lokalnim izborima.

Za Bačića dileme nema 

Ako je Žinić vlasnik useljive nekretnine – za Branka Bačića (HDZ) dileme nema. Ako je, kaže – “već 3 godine imao mogućnosti ući i useliti u zgradu koja mu je pripala temeljem nasljedstva – onda je tako trebao napraviti”.

Cijelu situaciju s nekretninama župan je danas objašnjavao i premijeru na sjednici na sjednici Predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a. Premijer je izjavio kako su od svih nadležnih tijela “zatražili informacije i stavove kako bi u sljedećih nekoliko dana mogli zauzeti politički stav”.

Detalje će u županovoj imovinskoj kartici provjeriti i povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Komentari