12 DANA OD POTRESA DRŽAVA PREUZIMA KONTROLU Ljude na Banovini neće više hraniti volonteri, a kreće i rušenje zgrada

Glina-Ljudi na cesti/Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada je 12. dan od potresa najavila da preuzima opskrbu hranom te da u ponedjeljak stiže mehanizacija i počinju prva rušenja kuća s crvenom oznakom. Da ne bi bilo propusta u početku obnove nakon potresa u trenutku kada se priča o kriminalnoj obnovi nakon rata stiže i građevinska inspekcija. Istodobno, loše vrijeme usporava akcije na terenu, kao i onu uklanjanja oštećenog tornja sisačke katedrale. 

Ova katedrala u Sisku za mnoge Sisčane budi neka ljepša sjećanja koja više nikad neće biti ista. Višednevnu pripremu vatrogasaca za rušenje tornja pratili su u suzama.

“To su strašni osjećaji, ja bih samo kratko rekao. Prije 50 godina sam vjenčan u ovoj katedrali. Evo, ništa više. I teško je gledati ovo danas… Jako teško”, rekao je Vjekoslav Martinić iz Siska.

15 tona težak zvonik omotan posebnim užetom bio je spreman za skidanje sa sisačke katedrale. No, to će se ipak dogoditi sutra u prijepodnevnim satima – zbog opasnosti od urušavanja drvene konstrukcije.



“Neće se ništa napraviti dok ne bude sigurnosti za ljude i za građane okolo i za druge objekte. Znači, ništa se neće napraviti neorganizirano nego sve u sukladno i u dogovoru sukladno zapovjednom lancu što znači i u suglasju sa Stožerom”, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Oporavak od posljedica potresa trajat će dugo

Plan izmjene i dopune zakona za početak obnove bit će predstavljen u četvrtak na sjednici Vlade.

“Potrebne su nam suglasnosti vlasnika s kojima se oni slažu da im se kuća ili više stambena zgrada ukloni. Već tijekom sljedećega tjedna na terenu se pojavljuje građevinska operativa koja će početi sa uklanjanjem onih stambenih objekata ili inih, drugih objekata koji su prijetnja za ljudsko zdravlje i ljudske živote”, naglasio je Darko Horvat (HDZ), ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Vlada planira s dodatnih 160 milijuna kuna pomoći poduzetnicima koji zbog ove situacije ne mogu raditi niti osigurati plaće radnicima. Samcima čiji su domovi nastradali u potresu isplatit će se jednokratna pomoć od 2 i pol tisuće, a obiteljima u iznosu 3 i pol tisuće kuna.

“Mi u ovom trenutku raspolažemo sa brojkom od preko 566 stambenih jedinica koje u ovom trenutku osiguravaju privremeni smještaj postradalima na području ove tri županije”, kaže Horvat.

Gradonačelnik Petrinje najavio je prenamjenu sajmišnog prostora od 50-tak tisuća kvadrata u kontejnersko naselje.

“Mi imamo kapacitet već jednoga, ne možemo reći naselja, to je u Č. selu u Ciglani gdje je kapacitet 22 kontejnera u koji smo stavili 88, ne znam koliko točno, koliko danas imamo ljudi. Međutim, u Mošćenici u poslovnoj zoni pripremamo još jedno takvo naselje”, rekao je Darinko Dumbović,gradonačelnik Petrinje.

Pomoć Banovini obećao je i zagrebački gradonačelnik

Sisačko-moslavački župan u društvu zagrebačkog gradonačelnika pohvalio se radom sisačke bolnice koja od ponedjeljka operira u punom sastavu. S druge strane, mnogi građani su i dalje bez svojih domova – predano je 30.000 zahtjeva za procjenama uporabljivosti.

“Do sada je 12 i pol tisuća pregledano i situacija je sljedeća – 20… skoro 20 odnosno 15 posto je neuporabljivih”, rekao je Ivo Žinić(HDZ), župan sisačko-moslavački, dodavši: Nitko nije pod vedrim nebom, nitko nije gladan, ali situacija ovakva kakva je sada vjerojatno će potrajati još mjesec dana, a onda nakon toga krećemo u obnovu.

“Na koji način, kada dobijem analizu župana za 8 gradova u kojima su najugroženije kuće i obitelji i za gradove i 8 općina, onda ćemo odrediti stvarnu pomoć”, rekao je Bandić. Optimizam u skoru obnovu jedino je što ovim ljudima predstavlja nadu da će ponovno biti u svojim domovima, pišu Vijesti.hr. 

Komentari