Tko će djeci kupiti maske za školu? Fuchs: Ako zapne, uskočit ćemo mi

Profimedia

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u tijeku je predstavljanje Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Nastava počinje 7. rujna.

U predmetnoj nastavi, rečeno je, potrebno je urediti da djeca tijekom dana susreću što manje nastavnika. Tako je uputa da nastava bude dvosatna i trosatna. Također, ondje gdje nema smjenske nastave, trebalo bi je euvesti. Potrebno je, ako je potrebno i moguće pronaći zamjenski prostor unutar ili izvan škole, rekla je Ivana Pavić Šimetin.

“Što se tiče distance u osnovnim i srednjim školama – u onim razredima gdje bude previše djece, može se organizirati o organizaciji turnusne nastave tako da pola učenika ide u jednom periodu, a druga polovica u drugom. Sve ovisi o tome kako škola smatra da je najbolje.

Maske su obavezne u nekim situacijama.



Naročito s onima koji čekaju djecu koja obole, za to mora biti osiguran i prostor. Maske su obavezne i za roditelje druge djece koje ulaze u vrtiće ili škole, ali i to treba svesti na minumum. Obavezne su i za nastavnike koji međusobno komuniciraju”, dodala je Pavić Šimetin..

“Maske su obavezne za učenike od 5. razreda i učenike srednje škole ako se ne može postići razmak od 1.5 odnosno 2 metra u učionicama. Ako se taj razmak može postići, onda maske nisu obavezne u učionicama”, usvrdila je.

Ministar Radovan Fuchs rekao je da je dobar dio osnivača škola rekao je da će osigurati maske.

“Mi očekujemo da se oko toga potrude osnivači, a ako zapne, uskočit ćemo mi. Ako mi krenemo distribuirati pola milijuna maski to bi trajalo predugo. Jedna platnena maska koša 8 – 10 kuna, po djetetu vam trebaju 4 maske, dvije za jedan dan, pa ih properete, a drugi dan uzmete druge dvije”, rekao je Fuchs, prenosi N1.

Komentari