Dio Dalmacije zahvatilo nevrijeme iz oblaka mediteranskog uragana

Antonio Miše

Četvrtak u Dalmaciji prolazi u znaku pravog ljetnog vremena. Temperature zraka su iznimno visoke za ovaj dio godine i pa ponegdje dosežu i 33°C, što je na granici rekordnih datumskih vrijednosti.

Dok je u većini predjela i danas suho, u popodnevnim satima u Dalmatinskoj zagori, od Knina preko Cetinske krajine do Zabiokovlja, bilo je mjestimičnih grmljavinskih pljuskova, javlja Dalmacija Danas.

Crometeo javlja da su obilne oborine u okolici Zadvarja pale u svega desetak minuta što je stvorilo lokalne bujice. Pljuskovi su mogući još nekoliko sati, a onda će ostatak tjedna prevladavati suho. Noćas će zapuhati bura koje će nas pratiti tijekom petka i to kao umjerena do pojačana.

Uragan nad Mediteranom

Današnja mjestimična naoblaka nad Dalmacijom povezana je s prisutnošću uragana Ianos nad Mediteranom, koji se trenutačno nalazi i jača nad Jonskim morem, a u sljedeća 24 sata donijet će ekstremno vrijeme dijelovima Grčke.



Grčki nacionalni opservatorij za zemlju i svemir oluju je nazvao Ianos. Koliko je ciklona duboka, najbolje pokazuje činjenica da je tlak u njezinom središtu 998 hPa.

Grčki meteorološki centar izdao je najviši stupanj upozorenja na obilnu oborinu, što bi moglo rezultirati katastrofalnim poplavama. Opasnost vreba i od strane orkanskih naleta vjetra.

Riječ je o oluji koja ima neke karakteristike tropske ciklone, odgovara joj toplina morske vode, to je hrani, na neki način. Ipak, kao što znamo, uragani nisu karakteristični za naše podneblje, i razvijaju se nad oceanom.

Večeras, do ujutro očekuje se “udar” u zapadnu Grčku obalu, nakon čega će se sustav raspasti. Iako jedan ovakav događaj ne možemo dovoditi u vezu s klimatskim promjenama, činjenica je da u sve toplijoj klimi možemo očekivati sve češće, i izraženije ekstreme, pa i jake oluje, pojašnjava meteorologinja N1 Tea Blažević.

Grčke vlasti upozorile su da će oluja Ianos biti popraćena snažnim vjetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli dovesti do poplava i nestanka struje.

Upozorenja za dijelove Hrvatske

Za dijelove Hrvatske izdana su upozorenja meteoalarma zbog mogućeg nevremena. U četvrtak je narančastom bojom upozorenja na kartu prikazana opasnost za Kvarner i Velebitski kanal, a u petak i za riječku regiju.

U četvrtak se na Kvarneru i Velebitskom kanalu očekuje mjestimice jaka bura, uz udare vjetra 35-50 čvorova, odnosno 65-95 km/h. Za ostatak Hrvatske, osim osječke i splitske regije, izdano je žuto upozorenje te su mogući jaki i olujni udari vjetra, a lokalno i izraženi pljuskovi s grmljavinom.

Za Dalmaciju i zapadnu obalu Istre izdano je žuto upozorenje za vjetar, a moguća će biti i jaka i olujna bura, piše N1.

Komentari