Žuti košarkaši sa splitskih Gripa vraćaju na dres natpis ´Jugoplastika´

Facebook

Košarkaški klub Split objavio je na svojim profilima na društvenim mrežama da je donio odluku da 75 godina postojanja kluba obilježi vraćanjem natpisa “Jugoplastika” na svoj dres.

To nije bio i jedini trenutak koji je doveo do ovakvog rješenja.

“S obzirom (na to) da je istekao ugovor s tvrtkom Tommy, koja je više sezona bila naš generalni sponzor i kojoj zahvaljujemo na suradnji, KK Split je donio odluku da do daljnjega, a u čast 75 godina kluba i u slavu tri titule prvaka Europe, na dres vraća ime Jugoplastika”, objasnili su.

Odluka je utoliko upečatljivija zbog mjesta na dresu na kojem će “do daljnjega” stajati naziv nekadašnjeg gospodarskog diva iz Splita, tvrtke koja se od 1952. zvala Jugoplastika, koja je 1990-ih nosila ime “Diokom”, a 2006. brisana iz sudskog registra kao “Novi diokom”. Jedini dio koji je do danas opstao je “AD Plastik”, proizvođač plastičnih dijelova za automobilsku industriju, tvrtka koja se iz Jugoplastike izdvojila 1992.



“U znak poštovanja na najslavnije dane u povijesti našeg kluba vraćamo to ime na dres, na mjesto koje je rezervirano za generalnog sponzora kluba”, objavili su iz današnjeg KK Splita.

Klub je od osnutka nosio imena KK Hajduk Split, KK Split, KK Jugoplastika Split, KK POP 84 Split, KK Slobodna Dalmacija Split, KK Croatia Osiguranje Split, a nakon toga KK Split.

Po pet Prvenstava Jugoslavije i Kupova Jugoslavije, dva Kupa Radivoja Koraća, te njihova dva od tri naslova košarkaških prvaka Europe, u generaciji Tonija Kukoča, Dina Rađe, Velimira Perasovića, Žana Tabaka, Duška Ivanovića, Zoran Sretenovića i drugih, a uz trenera Božidara Maljkovića, osvojili su kao KK Jugoplastika.

Pod drugim imenima osvojili su jedan naslov prvaka Europe (1990./1991.), jedno prvenstvo Hrvatske i pet puta Kup Krešimira Ćosića, prenosi N1

Komentari