Velika Britanija traži uvjerljive dokaze o Peng Shuai

BEIJING, CHINA - SEPTEMBER 28: Peng Shuai of China in action against Daria Kasatkina of Russia during women's singles first round match 2019 China Open - Day 1 on September 28, 2019 in Beijing, China. (Photo by Fred Lee/Getty Images)

Velika Britanija danas je zatražila da kineske vlasti pruže uvjerljive dokaze o sigurnosti i mjestu boravka kineske tenisačice Peng Shuai koja se nije pojavila u javnosti otkako je 2. studenoga lokalnog partijskog moćnika optužila za seksualno zlostavljanje.

-Iznimno smo zabrinuti zbog nestanka Peng Shuai i pažljivo pratimo slučaj, kaže se u priopćenju britanskog Foreign Officea.

– Peking bi hitno trebao pružiti uvjerljiv dokaz o njezinoj sigurnosti i mjestu boravka, dodaje se.

– Svatko bi trebao imati slobodu govoriti bez straha od posljedica, a svi slučajevi seksualnog zlostavljanja, gdje se u svijetu dogodili, moraju biti istraženi, poručilo je britansko ministarstvo.



Tenisačice Peng (35) nema u javnosti otkako je 2. studenog Zhanga Gaolija, 75-godišnjeg bivšeg kineskog premijera i člana stalnog odbora politbiroa Komunističke partije Kine, optužila za seksualno zlostavljanje.

Ni kineska vlada ni Zhang nisu odgovorili na njezine tvrdnje.

Američki predsjednik Joe Biden još je u petak tražio Kinu da pruži “neovisan i provjerljiv dokaz o tome gdje se nalazi Peng”.

Teniske zvijezde Serena Williams i Naomi Osaka također su izrazile zabrinutost za Peng, dok je najbolji svjetski tenisač Novak Đoković podržao najavu Ženske teniske asocijacije (WTA) o mogućem otkazivanju turnira u Kini zbog navedenog slučaja.

Jučer je Hu Xijin, glavni urednik državnog lista na engleskom Global Timesa, objavio da je Peng u svome domu i da se svojevoljno povukla iz javnosti jer nije htjela biti uznemiravana.

Izdavač Global Times je Narodni list, službeno glasilo vladajuće Komunističke partije.

Hu je na Twitteru objavio i nekoliko fotografija Peng Shuai u njezinu domu, a nešto kasnije i video na kojem izgleda kao da je tenisačica u restoranu.

 

Strane novinske agencije, Reuters i AFP, objavile su da ne mogu potvrditi autentičnost fotografija i video zapisa.

Komentari