Važna pobjeda na Cipru: Dinamo prošao u 3. pretkolo kvalifikacija

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U drugoj utakmici drugog pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka, zagrebački Dinamo je potvrdio prednost od 2:0 iz prve utakmice te golom Luke Menala došao do još jedne pobjede nad ciparskom Omonijom.

Plavi su na Cipar doputovali s dva gola prednosti i ne samo da su uspjeli obraniti prednost, već su upisali i novu pobjedu. Tako nešto nitko nije uspio u Europi protiv te Omonije od 1990.

Po igri u prvom dijelu moglo se vidjeti da velika vrućina (38 stupnjeva Celzijevih) utječe i na jednu i na drugu ekipu. Mučile su se u stvaranju šansi i dolascima pred gol. Omonia je utakmici pristupila otvorenije i s namjerom da nadoknadi zaostatak, ali Dinamova je obrana bila koncentrirana.

Kako se poluvrijeme bližilo kraju, Dinamo je sve više preuzimao konce igre. Dinamo je puno bolje ušao u drugo poluvrijeme, dominirao je i počeo stvarati prilike. Najbolju priliku propustio je Oršić u 63. minuti nakon izvanredne duge lopte Mišića kojom je Dinamovog krilnog napadača izbacio oči u oči s vratarom Fabianom.



Ipak, i to je Fabiano uspio odbiti u korner. Oršić je nakon toga izašao iz igre, a zamijenio ga je Menalo i pet minuta poslije ulaska nakon prodora također imao dobru šansu, ali je i on pucao preblizu vrataru.

No Menalo se za promašaj iskupio u 78. minuti svojim prvim pogotkom za Dinamo. Mišić je ubacio iz slobodnog udarca s lijeve strane, a Menalo na prvoj vratnici glavom sjajno prenio loptu u gol. Omonia je tada već polako počela odustajati, a Dinamo je mirno sačuvao ukupnu prednost od 3:0.

U idućoj rundi Dinamo će igrati protiv poljske Legije. U slučaju pobjede plavima bi ostala još jedna prepreka na putu do Lige prvaka, ali i osigurano mjesto u Europskoj ligi. Naime, poraz u zadnjem pretkolu LP osigurava nastup u jednoj od skupine Europske lige.

U slučaju poraza od Legije, zaigrali bi u play-offu Europske lige. Pobjeda u toj rundi znači plasman u Europsku ligu, a poraz u play-offu Europske lige, pak, jamči mjesto u skupini Konferencijske lige.

“U dvije utakmice Dinamo je pokazao da je ne za jednu, nego za dvije klase bolji od Omonije. Nije mi jasno o čemu su to pričali neki naši treneri i bivši igrači koji su imali iskustvo rada na Cipru. Slušali smo priče o moćnoj ekipi, strašnom pritisku koji čeka Dinamo, u najmanju ruku kao da se radi o maloj Barceloni. Omonia je jedna veteranska momčad koja ni po čemu ne može parirati Dinamu” rekao je poznati nogometni trener Samir Toplak.

 

Komentari