Hrvatska je poražena od Portugala, ali ostaje u Ligi A

Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je ostanak u elitnom razredu Lige nacija iako je u susretu posljednjeg kola u Splitu izgubila od Portugala sa 2-3 (1-0), a u drugom susretu Francuska je pobijedila Švedsku sa 4-2.

Oba gola za Hrvatsku zabio je Mateo Kovačić (29, 65), dok su strijelci za Portugal bili Ruben Dias (52, 90) i Joao Felix (60). Hrvatska je od 52. minute igrala bez isključenog Marka Roga.

Hrabra i desetkovana Hrvatska poražena je golom u zadnjoj minuti i tako nije nagrađena za odličnu predstavu protiv europskih prvaka koji su u Splitu nastupili u najjačem mogućem sastavu s Ronaldom, Joaom Felixom, Rubenom Fernandesom i Diogom Jotom.

Hrvatska je utakmicu protiv europskih prvaka počela puno angažiranije i borbenije nego prije nekoliko dana u srazu kod Švedske, a nakon tvrdog i čvrstog početka bez izrazite šanse izabranici Zlatka Dalića su poveli iz prve prilike za gol. U 29. minuti zbunjenost portugalske obrane iskoristio je Pašalić, koji je pronašao utrčalog Kovačića čiji šut Rui Patricio brani, ali je veznjak Chelseaja prvi na odbijenoj lopti i pogađa za vodstvo Hrvatske.



U 37. Juranović je mogao povećati vodstvo nakon što ga je u kaznenom prostoru pronašao Perišić, ali njegov šut glavom odlazi tik pored desne vratnice. U zadnjim minutama prvoga dijela Portugal je ozbiljno pritisnuo, a najbolju šansu imao je Danilo u 39. minuti, no njegov šut brani Livaković.

Drugo poluvrijeme započelo je šansom Ruben Diasa, koji je s pet metara udarcem glavom prebacio vrata. U 53. minuti Marko Rog čini prekršaj na Ronaldu, a sudac Oliver mu daje isključujući drugi žuti karton. Slobodan udarac s 30 metara izveo je Ronaldo, Livaković kratko odbio, a u gužvi se najbolje snašao Ruben Dias, pa je Hrvatska u istom napadu ostala i bez igrača i bez vodstva.

U 60. minuti Portugalci su preokrenuli, ali uz veliku sudačku pomoć. Ubačenu loptu primirio je Jota rukom, sudac se nije oglasio, a u nastavku akcije Joao Felix je svladao Livakovića. No, Hrvatska se nije predala i u 60. minuti je izjednačila. Bila je to brza akcija preko desne strane, Vlašić je dodao do Kovačića koji s 20-tak metara neobranjivo pogađa vrata Portugalac za svoj drugi gol na utakmici.

U 80. minuti Bernardo Silva je promašio nemoguće nakon što je šut Trincaoa obranio Livaković, a Silva na odbijenoj lopti potpuno sam s tri metra prebacuje vrata. Hrvatskas igračem manje ipak nije izdržala, u 90. minuti “vatreni” su primili još jedan tragikomićan gol. Portugalci su izveli korner, Livaković je krenuo po loptu, ali mu je ispala i pogodila Lovrena u leđa, a na odbijenoj lopti je još jednom bio stoper Ruben Dias i postavio konačnih 3-2.

U drugom susretu iz ove skupine Francuska je na Stade de Franceu pobijedila Švedsku sa 4-2 i potvrdila prvu poziciju i plasman na završni turnir.

Šveđani su poveli već u petoj minuti golom Viktora Claessona, no “Tricolori” su do kraja poluvremena okrenuli rezultat, a strijelci su bili Olivier Giroud (16, 59), Benjamin Pavard (36) i Coman (90+4), dok su za Švedsku zabili Claesson (5) i Quaison (88).

Na koncu je Francuska osvojila prvo mjesto i plasman na završni turnir sa 16 bodova, Portugal je drugi sa 13 bodova, Hrvatska ima tri, baš kao i zadnja Švedska. Ipak, Hrvatska je prošla zahvaljujući boljoj gol razlici (9-16) od Šveđana (5-13).

Komentari