UŽIVO DRAMA U BEČU Hrvatska u polufinalu protiv Norveške ili Slovenije!

Hrvatska rukometna reprezentacija zaključila je drugi krug europskog prvenstva neodlučenim ishodom protiv Španjolske u Beču 22-22 i na koncu je zbog slabije razlike pogodaka osvojila drugo mjesto, međutim i prije ove utakmice je osigurala polufinale.

Hrvatska je već dio utakmice bila na rubu poraza, u 40. minuti je gubila sa čak šest razlike (12-18), međutim fantastičnom završnicom umalo je stigla do pobjede. Dvije minute prije kraja je povela 22-21, Španjolci su potom izjednačili, a Duvnjak nije uspio realizirati šut za pobjedu.

Hrvatska i Španjolska su i prije ove utakmice osigurale plasman u polufinale, a u međusobnom ogledu odlučile su o pobjedniku skupine. Na koncu su Španjolci osvojili prvo mjesto zbog bolje razlike pogodaka.

Hrvatska će u polufinalu igrati protiv Norveške ili Slovenije, a sve će biti poznato nakon njihovog ogleda koji je na rasporedu u 18:15 sati.



Norvežani imaju dva boda više i sve osim poraza im donosi prvo mjesto u skupini i ogled protiv Hrvatske. Sloveniju samo pobjeda vodi na vrh ljestvice, no za Slovence se najvažnije već dogodilo. Portugal je pobijedio Mađarsku sa 34-26 i tako izbacio Mađare iz utrke za polufinale, a njih gurnuo u polufinale.

Hrvatska je odlično ušla u utakmicu i nakon 20 minuta vodila je 8-6. Međutim, Španjolska je do kraja poluvremena okrenula rezultat u svoju korist (12-11), a potom u prvih deset minuta nastavka pobjegla na +6 (18-12). Međutim, Hrvatska se još jednom čudesno vratila i serijom 5-0 je izjednačila na 21-21 četiri minute prije kraja, dvije minute prije kraja golom Domagoja Duvnjaka povela sa 22-21. Izjednačio je Aleix Gomez Abello minutu i pol prije kraja golom iz sedmerca nakon što Španjolci čak 10 minuta nisu zabili pogodak. Duvnjak je 30 sekundi prije kraja pogodio vratnicu i na koncu je ostalo 22-22.

Hrvatsku je predvodio Igor Karačić sa 10 golova, no u završnici utakmice je ozlijedio koljeno. Kod Španjolaca najefikasniji su bili Aleks Dušebajev sa šest, te Raul Entrerrios i Aleix Gomez Abello sa po četiri gola.

Polufinalni susreti su na rasporedu u petak u Stockholmu u 18:00 i 20:30 sati, susret za broncu je u subotu (18:30), dok je finale u nedjelju u 16:30 sati.

Hrvatski rukometaši s početkom u 16 sati traže pobjedu i prvo mjesto u skupini I drugog kruga natjecanja Europskog prvenstva.

Kauboji će u Beču pokušati slaviti protiv aktualnih prvaka Europe i osigurati si “lakšeg” suparnika u polufinalu.

Može se pretpostaviti da će pobjednik druge skupine biti Norveška, koja je u dosadašnjem dijelu prvenstva bila nevjerojatno uvjerljiva u gotovo svim utakmicama.

Španjolska je kao i Hrvatska stopostotna. U šest utakmica upisala je šest pobjeda, ali za razliku od Kauboja u njezinim utakmicama nije bilo nikakve drame. Španjolska i Hrvatska s osam su bodova vodeće na ljestvici u skupini I, Njemačka ima četiri, Austrija i Bjelorusija po dva, a bez bodova je Češka.

Španjolska je najefikasnija reperezentacija turnira s točno 200 postignutih pogodaka u šest susreta. U prosjeku to iznosi 33,33 pogotka po utakmici. Usporedbe radi, Hrvatska je zabila 156 pogodaka, ili prosječno 26,00, a to znači osam manje po susretu.

No Hrvatska je do sada primila 133 pogotka, Španjolska pak 152. Razlika je 19 pogodaka. Ili u prosjeku Hrvatska prima 22,16 pogodaka po utakmici, Španjolska pak 25,33.

Španjolska je kao i Hrvatska deveti put stigla do polufinala. Jednom su, i to u Hrvatskoj prije dvije godine, postali europski prvaci. Uz to još imaju četiri srebra te dvije bronce. Jedini put do sada, kada su izborili polufinale, a nisu osvojili medalju, bilo je 2012. godine u Srbiji, gdje ih je na putu do bronce zaustavila baš Hrvatska.

Povijest međusobnih susreta Hrvatske i Španjolske je bogata, ali na velikim natjecanjima Hrvatska je uspješnija. Od 22 susreta naša je reprezentacija dobila 15, jedanput je bilo neodlučeno, a šest pobjeda ima Španjolska. Nije nevažno reći da su posljednja dva na europskim smotrama pripala Španjolcima – u Danskoj 2014. godine (29:28) i u polufinalu u Poljskoj 2016. godine (33:29), piše Gol.hr.

Komentari