Umro olimpijac Srećko Stiglić, najveći trag je ostavio u atletskom klubu Dinamo

Facebook

U Zagrebu je, u četvrtak 10.rujna, u 78. godini umro istakmuti hrvatski atletičar u bacanju kladiva i olimpijac Srećko Štiglić.

Rođen je 11. lipnja 1943. godine u Zagrebu, a tijekom karijere bio je član zagrebačkih atletskih klubova Dinamo od 1957., a potom i Mladost, ali je veći trag ostavio u Dinamu u kojem je stakao status jednog od najuspješnijih Dinamovih atletičara svih vremena.

Sudionik je Olimpijskih igara 1972. u Munchenu gdje je u bacanju diska zauzeo 14 mjesto, dok je na mediteranskim igrama u bacanju kladiva osvojio tri medalje i to: brončanu u Izmiru 1971., zlatnu 1975. u Alžiru te brončanu na MI u 1979. u Splitu.

Srećko Štiglić je bio višegodišnji hrvatski rekorder u bacanju kladiva, a hicem od 71, 36 metara četvrti je na listi svih vremena u Hrvatskoj i prvi hrvatski bacač kladiva koji je,1972. godine, prebacio daljinu od 70 metara.



Odlične rezultate Štiglić je postizao i na balkanskim prvenstvima, a sudjelovao je i na europskim prvenstvima te 68 puta nastupio za atletsku reprezentaciju Jugoslavije.

Bio je proglašen najboljim atletičarem Hrvatske 1971. i 1972. godine, dok je na prvom prvenstvu samostalne Hrvatske 1992. osvojio naslov prvaka u bacanju kladiva.

Nakon završetka aktivne atletske karijere uspješan je bio i u natjecanjima veterana, a mnogi će ga pamtiti i kao uglednog i uspješnog zagrebačkog obrtnika.

Komentari