UDAR NA PRVAKA Izbacivanje iz Lige Prvaka, oduzimanje bodova i izbacivanje iz Premier lige?

Manchester City / Twitter

Manchester City u petak je kažnjen s dvije godine neigranja u Ligi prvaka i Europa ligi, no tu nije kraj mukama prvaka.

UEFA je odlučila da su građani prekršili pravila financijskog fair playa zbog čega u sezoni 2020/2021 i 2021/2022 nemaju pravo nastupati u europskim nogometnim natjecanjima. Uz to, moraju platiti i 30 milijuna eura.

“Sudsko vijeće Klupskog tijela za financijsku kontrolu (CFCB), nakon razmotrenih svih dokaza, ustanovilo je kako je nogometni klub Manchester City počinio ozbiljne povrede pravila UEFA-inog licenciranja i financijskog fair-playa precjenjujući svoje sponzorske prihode na svojim računima i u informacijama koje su ustupljene u razdoblju od 2012. do 2016. godine. Sudsko vijeće je također utvrdilo da klub, kršeći propise, nije surađivao u istrazi ovog slučaja. Na odluku Savjetodavnog vijeća podnosi se žalba Sportskom arbitražnom sucu. Ako nogometni klub Manchester City iskoristi to pravo, cjelokupna obrazložena odluka Sudskog vijeća neće biti objavljena prije nego što CAS objavio konačnu presudu”, stoji u službenoj izjavi UEFA-e.

Uz to, očekuje se i reakcija Premier lige, a prva kazna jest oduzimanje bodova. Podaci koje klubovi prikazuju UEFA-i u europskim natjecanjima moraju odgovarati onima koje ima i Premier liga.

Postoji i mogućnost još strože kazne – izbacivanje Manchester Cityja iz Premier lige. Oduzimanje bodova je najvjerojatniji scenarij, dok izbacivanje iz prve lige nije baš za očekivati jer Premier liga ima malo fleksibilnija pravila.

City već priprema žalbu na ovu odluku UEFA-e i nadaju se da će se uspjeti izboriti i protiv zabrane nastupa u europskim natjecanjima. Iako su Građani trenutno drugi na ljestvici engleske Premier lige, ako žalba ne bude uspješno riješena, to im neće puno značiti jer svejedno neće zaigrati u Ligi prvaka.

Ova situacija otvara brojna pitanja za aktualnog engleskog prvaka, a ono koje se najviše nameće jest gdje će Pep Guardiola nastaviti karijeru? Bez Lige prvaka City neće moći privući ni vrhunske igrače, a sve to stavlja na kocku i trenersku poziciju u klubu. Ovakav razvoj događaja vjerojatno će rezultirati odlaskom Guardiole iz Manchestera.

No, za druge premierligaše ovo je povoljan razvoj događaja jer ispadanje Cityja pružit će priliku Tottenhamu i Sheffield Unitedu za ulazak u Ligu prvaka, a Arsenal i Everton bi mogli lakše ugrabiti mjesto u Europa ligi.

Komentari