U subotu europska ultramaratonska elita stiže u Zagreb

U Zagrebu će se u subotu, 6. studenoga, na atletskom stadionu Mladosti, održati prvo međunarodno natjecanje u trčanju na 12 sati, a koje će istodobno biti i Prvenstvo Hrvatske.

Organizator natjecanja je Hrvatski atletski savez, a očekuje se nastup 60-tak domaćih ultramaratonaca iz 20 hrvatskih klubova te dolazak najmanje 30 stranih trkača.

Krug trke u i oko stadiona Mladosti iznosit će točno 1.400 metara, staza ima službeni certifikat IAAF-a, a za domaću ultramaratonsku scenu je važno i to da će ova trka poslužiti kao izborno natjecanje za nadolazeće Europsko prvenstvo u trčanju na 24 sata koje će se održati u Veroni iduće godine.

Poziv mogu očekivatimuškarci koji pređu 120 kilometara, a djevojke 115 kilometara. Naravno, laureati utrke bit će ultraši s
najviše istrčanih kilometara u spomenutih 12 sati trčanja.


– Na utrci na 12 sati nastupit će 90-tak ultraša, plus dodatnih 30 na trci od 6 sati, koja je dio programa ovog ultraškog festivala. Osim domaćih natjecatelja, a u ženskoj konkurenciji smo prema rezultatima unazad pet, šest godina u samom svjetskom vrhu, Zagreb će ugostiti i vrhunske ultramaratonce iz 12 europskih zemalja, iz Austrije, BiH, Bugarske, Irske, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Španjolske,, kazao je u najavi natjecanja Dragan Janković, jedan od organizatora utrke te dodao.

– Lako moguće da ovo bude rezultatski jedna od najjačih utrka ove godine u svijetu. Već se sad zna da će biti druga po masovnosti ove godine, samo je u američkom Jacksonu bilo više natjecatelja – 92, dodao je.

Od prijavljenih natjecatelja najzvučnije ime je španjolskog ultraša Ivana Penalbe, koji u disciplini 12 sati drži 11. rezultat na svijetu svih vremena – 158 kilometara. Penalba će trčati trku od 6 sati i u toj disciplini ima rezultat preko 87 kilometara.

U utrci na 6 sati je i viceprvakinja Hrvatske u maratonu Silvia Šimunović, koja će debitirati u ovoj disciplini. Hrvatski rekord drži Maja Bonačić od 74 kilometara, što je ujedno i apsolutni, jer muški rekord (72,2 kilometra) drži Alen Imširović, koji će trčati trku na 12 sati. Domaće ultraše na 12-satnoj utrci predvodit će Veronika Jurišić, a očekuje se da će zapažene rezultate ostvariti Marko Bičanić, Pavle Kruljac i Eldin Hodžić te Ines Bašić, Ines Jozić i Lana Ostojić.

Start na Mladosti predviđen je za 7 sati, a vrata stadiona bit će otvorena za sve navijače i ljubitelje ultramaratonskog trčanja.

Komentari