Trener Burić otvorio dušu: Na klupu Hajduka moglo bi zasjesti neočekivano ime

Ronald Gorsic / CROPIX

Trener Hajduka Damir Burić, u pravilu suzdržanog ponašanja, promišljen u istupima, u svakoj prilici vrlo kontroliran, na posljednjem susretu s novinarima odstupio je od tih pravila ili su ga novinari svojim propitivanjima navukli, na neki način otvorio je dušu.

I opisao kako je na Poljudu od starta bio poželjan jedino od strane predsjednika Marina Brbića, ali je doslovno neprijateljski dočekan od zagovaratelja bivšeg trenera Siniše Oreščanina.

Onako, radi objektivnosti, mora se priznati da je Oreščanin dosta dobro gradio momčad Hajduka, premda ni on nije imao na raspolaganju pravog špica, kojeg od prvog dana angažmana traži Burić.

No, Oreščanin je u razračunima oko stručne vlasti na Poljudu, između sportskog direktora Saše Bjelanovića i voditelja akademije Krešimira Gojuna, stao uz svog šefa, pa kako je Gojun želio prigrabiti svu vlast u klubu, a uz to se dogodila Gzira United i taj grozni debakl “bijelih” na europskoj sceni, tako je trener dobio otkaz.



Od tada, dakle od trenutka kad je uz Gojuna dobio otpusnicu Oreščanin i još neki treneri iz omladinskog pogona, predsjednik Brbić je postao meta uskog kruga navijača Hajduka, onih koji umišljaju da mogu voditi klub. U tome je zapažena uloga zagrebačkog kruga članova udruge Naš Hajduk iz koje je hoćeš-nećeš izabran Nadzorni odbor.

Na udaru se automatski našao Damir Burić, kao odabran od strane Brbića. A trener je sada priznao da su ga “od prvog dana angažmana bušili”.

Konačna presuda o padu Burića dogoditi će se na posljednjoj utakmici jesenske sezone protiv Istre 1961, koju usput vodi Ivan Prelec, još jedan iz zagrebačkog kruga mladih trenera. A to je, uz onaj neizostavni transparent na ogradi istočne tribine Poljuda: “s ponistre se vidi otpremnina” (jasnije Šolta, što je nadimak Burića), skandiranje “Buriću, odlazi”.

Progonitelji s tribina

Vjerojatno će Burića po drugi put prognati s Poljuda. Pritom progoniteljima s tribina uopće nije bitno tko Burića može naslijediti, moguće baš Prelec ili se čak ukaže Romeo Jozak, jer je kadrovicima s tribina bitno da se Šolta otpremi…

“Jedina moja molba po preuzimanju Hajduka – objasnio je Damir Burić Šolta – bila je da mi sportski direktor osigura pravog napadača, jer u kadru raspolažemo s bočnim navalnim igračima. Najprije su doveli Samuela Eduoka, koji nije taj traženi tip, pa je onda došao Ivan Bulos za kojeg su me uvjeravali da je pravo rješenje.”

I Burić je iz neke svoje lojalnosti prešutio svoja otkrića sa treninga kako Eduok, a pogotovo Bulos nisu pravi središnji napadači (mora se znati da su u Poljudu razmišljali o dovođenju 38-godišnjeg Ivana Krstanovića).

“Također sam u razgovorima s vodstvom kluba inzistirao na činjenici da sam preuzeo momčad čije pripreme nisam vodio.”

I kako je rekao “nevolja ne dolazi sama”, pa su se zaredale ozljede i kartoni, tako da se Burić morao snalaziti sa sastavom. Trener se nada pobjedi protiv pulskog prvoligaša, još više vjeruje da će s tribina njegova momčad uživati podršku kao i do sada. Bit će zanimBit će zanimljivo vidjeti hoće li najavljeni tandem nove struke Mario Stanić i Ivan Kepčija pratiti utakmicu iz svečane lože, piše Jutarnji list.

Komentari