TONI KUKOČ U KOŠARKAŠKOJ KUĆI SLAVNIH! Uveo ga jedan od najboljih – Michael Jordan

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

U Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu uvršten je bivši hrvatski košarkaški reprezentativac Toni Kukoč. Uveo ga je jedan od najboljih košarkaša svih vremena i njegov suigrač u Chicago Bullsima Michael Jordan.

Chicago Bullsi su ga za Kuću slavnih nominirali 2014. godine, a Kukoč je u nju ušao iz osmog pokušaja. On je peti Hrvat kojima ima svoje mjesto u toj kući. Prije njega ta je čast ukazana Krešimiru Ćosiću 1996. godine, Draženu Petroviću 2002. godine, Mirku Novoselu 2007. i Dini Rađi 2018. godine.

“Počeo sam sa sportom kada sam imao osam godina, sa stolnim tenisom i nogometom, pa s 15 košarkom. Moju karijeru su definirala dva tima – Jugoplasitika iz Splita i Chicago Bulls. Split, moj rodni grad je jedan od najvećih sportskih gradova u povijesti i dao je jako puno velikih sportskih imena”, rekao je u svom govoru Kukoč.

Zahvalio se roditeljima, obitelji i svim trenerima s kojima je radio kao i suigračima s kojima je igrao.



“U međunarodnoj karijeri igrao sam za dvije zemlje – Jugoslaviju i Hrvatsku – i imao sam velikih uspjeha s njima. Igrao sam s velikim imenima u tim reprezentacijama koji su i sami članovi Kuće slavnih- poput pokojnog Dražena Petrovića, Dine Rađe, Vlade Divca”, istaknuo je Kukoč.

Govorio je i o tome kako je igrao s još nekim velikim imenima.

Malo se i našalio zahvaljujući Michaelu Jordanu i Scottieu Pippenu što ga “razbili na Olimpijskim igrama 1992. i tjerali ga da radi još više kako bi bio važan član Bullsa”.

Inače, Kukoč je karijeru počeo u Jugoplastici gdje je igrao od 1987. do 1991., a onda je prošao u Benetton gdje je bio do 1993. kada prelazi u NBA. Tamo je proveo 13 godina do 2006. godine, a igrao je za Chicago Bullse, Philadelphia 76erse, Atlanta Hawkse i Milwaukee Buckse. S Chicago Bullsima je tri puta osvajao naslov NBA prvaka i bio je proglašen najboljim šestim igračem najjače lige svijeta. U 846 odigrane utakmice u NBA imao je prosjek od 11,6 koševa, 4,2 skoka i 3,7 asistencija.

Komentari