Tko su ljudi koji su razbili europski nogomet?! Većina ih nije iz Europe

Nogomet će uskoro doživjeti jednu od najvećih promjena u svojoj povijesti. Superliga bi trebala, prema riječima njezinih osnivača, početi čim prije bude moguće, a to će izazvati tektonske promjere u najpopularnijoj igri na svijetu.

Ta je igra nastala u Europi, ali je zaludjela cijeli svijet. Niti jedan sport ne može se usporediti s popularnošću nogometa na globalnoj razini, mnogi će reći da postoji sport i postoji nogomet. No nogomet je već dugi niz godina više od same igre, to je veliki biznis.

Veliki klubovi postaju sve bogatiji, a njihovi vlasnici traže veći profit, većinom od TV prava i raznih sponzora. Naravno, za to vam trebaju veće utakmice protiv većih protivnika, a Superliga će donijeti upravo to.

Format kakav nema uporište u europskoj tradiciji

Format dolazi iz američkog sporta koji nije ustrojen poput onog europskog. Europa donedavno nije poznavala sustav zatvorenih liga, gdje rezultat nije bitan za promociju ili ispadanje. U reakcijama koje se gomilaju diljem kontinenta može se iščitati jedno. Svi osuđuju ”ugrožavanje načela solidarnosti i sportskih zasluga”, kako je to sročio francuski predsjednik Macron.



Na primjer, Arsenal se ovih godina nikako ne može plasirati među najbolje u Europi na temelju sportskih rezultata, pa zašto ne bi na temelju svog novca. To je dosad bilo nepojmljivo u nogometu i našem načinu razmišljanja.

Možda je razlog u tome što većina vlasnika danas najbogatijih klubova ne dolazi iz nogometa, ali ni iz Europe.

Tko su vlasnici 12 klubova osnivača?

Vlasnici Manchester Uniteda, Liverpoola i Arsenala su Amerikanci, tj. velike kompanije koje vode obitelj Glazer, Thomas Henry i Stan Kroenke. Svi su oni vlasnici i određenih franšiza u američkim sportovima.

Cityjevi vlasnici su Arapi, Chelseajev vlasnik je ruski oligarh Abramovič, dok je od engleske šestorke jedino Tottenham u vlasništvu Britanaca. Milan je u vlasništvu Amerikanaca, Inter posjeduju Kinezi.

U domaćem su vlasništvu osim Tottenhama španjolski klubovi Real i Barcelona, koji su načelno u vlasništvu navijača te Atletico i Juventus. No oni znaju da moraju igrati prema novim pravilima modernog nogometa ili će početi zaostajati. Uostalom, prvi čovjek Juventusa Andrea Agnelli glavni je ideolog takvog VIP okupljanja, a Realov gazda Perez predsjednik je Superlige.

Nogomet se očito mijenja, a kakve će sve promjene, dobre ili loše, donijeti za sve ostale dionike ovog sporta, pokazat će povijest. Ovaj ekskluzivni klub bit će još bogatiji nego dosad, razlika između ovih klubova i ostatka bit će još veća, a kvaliteta će se još više koncentrirati na još manjem broju klubova. To je očito budućnost, piše Gol.hr.

Nogometaši povezani sa Superligom neće moći igrati za svoje reprezentacije, a zabranjeno im je igrati i na SP i EP

Komentari