TEŽAK UDARAC ZA DINAMO! Modri ispali iz Lige prvaka, samo je jedan način za ostanak u Europi

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Dinamo je u petom kolu Lige prvaka doživio teški poraz od Milana na Maksimiru i ostao je u velikim problemima u borbi za nastavak ovosezonske europske priče. Gosti iz Italije slavili su s 4:0, a time su zadržali zagrebačke Plave na dnu ljestvice uoči posljednjeg kola. Golove su zabili Matteo Gabbia (39′), Rafael Leao (49′), Olivier Giroud (59′) i Robert Ljubičić autogolom u 69. minuti.

Nakon visokog poraza, momčad Ante Čačića više ne može dalje u Ligi prvaka, a za nastavak nade za Europsku ligu morat će pobijediti Chelsea u Londonu iduće srijede u šestom kolu. Kako su Plavi izgledali protiv Milana na Maksimiru, s prvim pretrpljenim šokom nakon prvog gola i raspadom u nastavku, gostujuća pobjeda nad Chelseajem djeluje kao neizvediva stvar.

No, sve će reći teren i posljednje kolo u kojem će se u drugoj utakmici ove grupe u Italiji sresti Milan i Red Bull Salzburg.

Dinamo je ambiciozno otvorio utakmicu, u prvih nekoliko minuta pritisnuo je goste iz Milana, ali potom su se počele događati opasnosti i na drugoj strani. Prva od njih stigla je kada je Livaković iz blizine obranio Giroudov pokušaj petom, no dosuđeno je i zaleđe, a potom, u 10. minuti pamti se i nekoliko blokova u obrani Plavih u akciji koja je završena s loptom u Livakovićevim rukama nakon ubacivanja protivničke momčadi.



Zagrebački Plavi zaprijetili su u 17. i 18. minuti. Prvo je centaršut Moharramija skoro došao do Ljubičićeve glave, no loptu je zaustavio Gabbia, a potom, Ivanušec je udarcem zaprijetio Tatarusanuu na golu Milana, sa završetkom te akcije u bloku gostujuće obrane.

Livaković je u 32. minuti bio na iskušenju zbog Giroudovog udarca glavom iz blizine, uz obranu kojom je spasio Plave, ali nije bilo izlaza malo više od pet minuta do kraja prvog poluvremena. Petković je skrivio prekršaj u opasnoj zoni, Tonali je ubacio iz slobodnog udarca, a Gabbia je pobjegao Ristovskom u obrani Dinama i glavom je pogodio iz blizine za gostujuće vodstvo. Livaković nije uspio zaustaviti tu loptu nakon nekoliko dobrih intervencija u ranijem tijeku susreta.

Milan je povisio prednost rano u drugom poluvremenu, u 49. minuti. Nakon što nije bio dosuđen mogući prekršaj nad Petkovićem na rubu kaznenog prostora, gosti su povukli akciju koju je na drugoj strani terena zaključio Rafael Leao. Probio se kroz obranu Dinama, s ‘mlakim’ reakcijama domaćih u toj situaciji, a potom je bez problema poslao loptu u mrežu pokraj Livakovića koji nije mogao puno.

Gosti su se ponovno veselili nedugo potom. Robert Ljubičić i Sandro Tonali bili su u duelu u kaznenom prostoru, a nakon Tonalijevog pada, poljski sudac Szymon Marciniak odmah je pokazao da je to za penal koji je za Milan u 59. minuti iskoristio Giroud.

Robert Ljubičić je nakon skrivljenog penala bio nesretan i u 69. minuti, kada je poslao loptu u mrežu svoje momčadi nakon što se Dinamova obrana raspala. Gosti su time povisili na 4:0, a do kraja je zadržavanje visoke prednosti bila rutinska stvar.

Nakon petog kola, Chelsea je na vrhu ljestvice s 10 bodova, već siguran za osminu finala, Milan je na drugom mjestu sa sedam bodova, Salzburg je treći s bodom manje, dok je Dinamo ostao na četiri boda, dva manje nego ih ima trećeplasirani austrijski klub.

Komentari