Svijetlo dana ugledala monografija “Najveći uspjesi hrvatskog sporta”

Monografiju novinara Dražena Berakovića i Davora Lulića “Najveći uspjesi hrvatskog sporta – Sveobuhvatni vodič kroz najveće sportske događaje” objavio je zagrebački nakladnik Mozaik knjiga.

Autori u predgovoru napominju kako je život hrvatskoga čovjeka od najstarijega doba prožet potrebom za dokazivanjem vlastitih sposobnosti te kako je to natjecanje nerijetko bilo pitanje života i smrti, opstanka ili u blažoj varijanti pitanje časti i prestiža.

Naglašavaju kako je u tim igrama bilo da je riječ o bitkama na bojnom polju, viteškim nadmetanjima ili pastirskim igrama uvijek konačni cilj bio biti bolji i uspješniji od ostalih.

Tko zna koliko je anonimnih uspješnih “sportaša” tijekom vremena živjelo na hrvatskom području i koliko ih je pronosilo slavu pred različitim kraljevskim dvorovima i koliko ih je tragično skončalo u anonimnosti, živeći tek u junačkim pjesmama i pričama svojih suvremenika, pitaju se autori.



Dodaju kako se upravo na temeljima takve sportske “povijesti” tijekom stoljeća razvila specifična predispozicija za uspješnost u disciplinama modernoga sporta.

Ocjenjuju kako je ono što je njihovim dalekim predcima bilo pitanje opstanka, hrvatskim sportašima otvorilo put prema vrhunskim sportskim rezultatima, uspjesima i medaljama s najvećih europskih i svjetskih natjecanja.

Podsjećaju kako gotovo nema sporta u kojem se tijekom proteklih stotinjak godina nije našao “netko naš” tko se potrudio izdignuti iznad ostalih konkurenata i postati najbolji i najveći.

Ovo je knjiga, napominju, o najboljim hrvatskim sportašima koji su svojim rezultatima ostvarili najveće uspjehe u modernom sportu, o sportašima koji su postali najbolji u natjecanjima u konkurenciji europskih i svjetskih sportaša te posveta svima koji su im na tom putu bili potpora.

Bogato ilustrirana i opremljena fotografijama, knjiga “Najveći uspjesi hrvatskog sporta – Sveobuhvatni vodič kroz najveće sportske događaje” (320 str.) podijeljena je na četiri poglavlja – Povijest hrvatskoga sporta, Uspjesi hrvatskih sportaša u doba (1945.-1990.), najveći uspjesi sportaša na Olimpijskim igrama pod hrvatskom zastavom te Sportski uspjesi u samostalnoj Hrvatskoj.

Dražen Beraković (1965.) bivši je sportski novinar i urednik koji je karijeru započeo u sportskoj redakciji Omladinskoga radija 101, nastavio u Sportskim novostima i Sport magazinu. Jedan je od začetnika i utemeljitelja Hrvatskoga sportskog radija – Radio Cibona i njegov prvi urednik programa.

Davor Lulić (1965.) novinar je i urednik koji je radio u Večernjem listu i na HRT-u. Izvješćivao je, izravno prenosio i komentirao za Hrvatski radio sa svih većih sportskih događaja u zadnjih dvadesetak godina. Urednik je Programskog odjela Sport Hrvatskog radija.

Komentari