Svečano otvorene ZOIM u Švicarskoj, hrvatsku zastavu nosila Nika Jagečić

pixabay

Na svečanosti u Vaudoise Areni u Lausanni pred 8000 gledatelja otvorene su treće Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM), koje se od 9. do 22. siječnja 2020. godine održavaju u Lausanni i St. Moritzu.

Na igrama će nastupiti 1.880 sportašica i sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 79 država, a hrvatske boje branit će 10 sportaša i sportašica.

Na svečanom mimohodu u Lausanni hrvatsku zastavu nosila je biatlonka i skijaška trkačica Nika Jagečić. Zanimljivo je da se istodobno odigrao i mimohod 225 sudionika ZOIM-a koji će boraviti u u St. Moritzu.

Hrvatsku će predstavljati 10 sportaša i sportašica u šest sportova: Tvrtko Ljutić (alpsko skijanje), Doris Barićevac, Sven Kuprešak i Nika Jagečić (biatlon), Toni Nimac (bob/monobob), Luka Banek (hokej na ledu 3×3), Maja Ivandić i Stribor Suman (brzo klizanje-kratke staze), Tena Hadžić, Petar Perušić i Nika Jagečić (skijaško trčanje).



Hrvatska na ZOIM-u ima i trenerskog predstavnika, jednu od osam mješovith momčadi vodit će Marko Valenčić, bivši hrvatski hokejaš, posljednjih godina na trenerskom radu u Finskoj.

Nakon Innsbrucka 2012. i Lillehammera 2016. godine, Lausanne je domaćin trećeg izdanja ZOIM-a, a po prvi put je na njemu izjednačen broj sportašica i sportaša. Na dan otvaranja Igara motivacijsku videoporuku mladim olimpijcima uputio je i legendarni atletičar Usain Bolt.

Prvog natjecateljskog dana u petak od hrvatskih predstavnika nastupit će alpski skijaš Tvrtko Ljutić u super G-u te Luka Banek u nacionalno mješovitoj ekipi u hokeju na ledu 3×3.

Komentari