‘ŠUTI, RADI I TO MU SE VRAĆA’ Dalić o Kramariću: Mjesto mu je tamo gdje ja kažem i on je tamo najbolji

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatska je obavila pravi posao u drugom kolu skupine na Svjetskom prvenstvu u Katru. Nakon 4:1 protiv Kanade, slavi se dolazak do tri boda s preokretom nakon ranog primljenog gola, ali tu je već i pogled dalje, prema posljednjem kolu protiv Belgije.

Hrvatska za siguran prolazak u osminu finala treba barem bod, može se proći i s porazom, no naravno, pogledi su usmjereni na to da se utakmica dobije – što bi gotovo sigurno značilo prvo mjesto na kraju prvog kruga.

Protiv Kanade, bilo je i dosta stresa. To je donio rani primljeni gol, a u pogledu na ono što se zbivalo, Zlatko Dalić je dan nakon utakmice kazao da je na takav stres već naviknut.

“Kada bi nabrajao sve stresne utakmice, ne znam gdje bi stao. Po meni je utakmica s Kanadom bila ili jesi ili nisi. Ne zanosimo se sada tim rezultatom, malo smo proslavili pobjedu i već jutros krećemo raditi s pripremama za Belgiju”, veli izbornik.



‘Nadigrali smo ih i nadtrčali’
“Zaista smo sjajno odigrali jako dobro, toliko da smo trčali 120 kilometara protiv reprezentacije koja slovio kao trkačka ekipa. Mi smo ih nadigrali, nadtrčali, bila je to utakmica u kojoj smo bili dobri u svim segmentima igre”, opisao je Dalić.

U pobjedi, s dva gola je glavnu ulogu imao Andrej Kramarić, a dan nakon utakmice, Dalić se osvrnuo na poziciju na kojoj je odigrao protiv Kanade, u drugačijoj ulozi nego u prvom kolu protiv Maroka. Podsjetimo, Kramarić je protiv Marokanaca bio središnji napadač, a protiv Kanađana na desnoj strani.

“Je li i sad rekao da mu ne valja pozicija? Novinari moraju bolje postavljati pitanja, stalno mu se postavlja upitnik oko pozicije. Jesi li na dobroj poziciji? Gdje je tvoje mjesto na terenu? Ne, mjesto je tamo gdje ja kažem i on je tamo najbolji”, rekao je Dalić.

“Mi smo to riješili prije dvije godine. On se primirio, šuti, radi i to mu se vraća”, dodao je izbornik o Kramariću, spominjući da Hrvatska nije Hoffenheim u kojem dvostruki strijelac Vatrenih protiv Kanađana gradi klupsku karijeru.

Potegnulo se i pitanje Belgije koja nije bila dobra protiv Kanade, ali je nekako dobila, no potom, stigao je poraz od Maroka koji je Belgijcima donio veliku glavobolju. Reprezentacija koja je 2018. u Rusiji bila treća se, tako, mora izvlačiti u posljednjem kolu prvog kruga na novom SP-u.

“Nezgodno mi je komentirati Belgiju, zaista cijenim i momčad koja je prije četiri godine bila brončana u Rusiji. Neki su igrači sada stariji, naš je plus što se pojavilo nekoliko novih mladih lica, ali i Belgija i dalje ima kvalitetu i strašno respektiram izbornika Martineza. U zadnjih 10 godina je Belgija samo nastavila rasti, drže odličnu poziciju na FIFA-inoj ljestvici, to je ozbiljna reprezentacija koja je s razlogom tu gdje jest”, komentirao je Dalić sljedećeg protivnika Vatrenih.

Opisujući jučerašnji nastup svoje momčadi, Dalić je istaknuo plan da se krene s Markom Livajom u vrhu napada, što se pokazalo kao dobitna kombinacija s obzirom na to da je i Livaja bio među strijelcima. Nakon oporavka od ozljede, Livaja još uvijek nije u punom ritmu, zbog čega nije odigrao cijelu utakmicu, a trajala je dvojba tko bi trebao ući umjesto njega.

“S Petkovićem smo znali da ćemo zadržati loptu, s Budimirom bi bilo više agresivnosti, a nama toga nije trebalo i mislim da je Bruno dobro zamijenio Marka. Dobro je znati da imamo širinu kadra i da svatko može uskočiti kada treba”, opisao je Dalić.

Hrvatski izbornik vratio se i na situaciju nakon utakmice – kada mu izbornik Kanađana John Herdman nije pružio ruku, već je brzo nakon posljednjeg zvižduka otišao prema svlačionici.

“Dva puta sam doživio da mi netko nije pružio ruku, mislim da je to nekakva osnovna kultura, ali ja se time ne planiram baviti. Ja to nisam napravio nikad u svojoj karijeri. Koliko sam vidio, gospodin Herdman je sjajan trener, ima ambiciju i još je mlad… Naučit će”, rekao je Dalić o Englezu na klupi Kanađana.

Hrvatski izbornik istaknuo je da je sada u prvom planu završetak prvog kruga, u četvrtak u četiri popodne po našem vremenu protiv Belgije, prenosi Dnevno.hr

“Moramo zaboraviti na Kanadu, ako ne potvrdimo rezultat protiv Belgije nismo ništa napravili. Na nama je da se odmorimo i da se pripremimo za najbitniju utakmicu. Ono što će biti jako važno je da nam vezni red bude na nivou, da imamo trku i da izbjegnemo neke sitne greškice koje bi naš protivnik mogao kazniti. Moramo se brzo otvarati za tranziciju, bez crnih rupa u igri kao što nam se jučer dogodilo na terenu”, opisao je Dalić uoči posljednjeg kola u kojem pada odluka o odlasku u osminu finala.

Komentari