Sukob koji bi mogao izazvati velike promjene u europskom nogometu; Veliki klubovi žele Superligu, UEFA im zaprijetila kaznama

wiki

Europska nogometna federacija (UEFA) oštro je reagirala na vijest o pokretanju Superlige koju želi osnovati 12 europskih nogometnih velikana.

Prema tvrdnjama RMC Sporta, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Milan i Juventus navode žele pokrenuti Superligu u kojoj bi sudjelovalo 20 elitnih europskih klubova.

Uz njih je i Manchester City, no tvrdi se kako “Građani” još nisu stavili potpis na ovaj dogovor.

Međutim, UEFA je u suradnji s engleskim, španjolskim i talijanskim savezom uputila oštro priopćenje u kojima je zaprijetila drastičnim kaznama.



“Ako bi se to i dogodilo, želimo ponoviti da ćemo – UEFA, engleski FA, španjolski nogometni savez (RFEF) i La Liga, talijanski savez (FIGC) i Serie A, ali i FIFA i sve naše članice, ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kada društvu više nego ikad treba solidarnost,” poručili su iz krovne nogometne organizacije “Starog kontinenta”.

“Razmotrit ćemo sve mjere koje su nam na raspolaganju, na svim razinama, kako pravosudne tako i sportske kako bismo spriječili da se to dogodi. Nogomet se temelji na otvorenim natjecanjima i sportskim zaslugama, ne može biti drugačije,” dodali su iz UEFA-e.

UEFA je zaprijetila odmetnutim velikanima da će ih izbaciti iz domaćih i ostalih europskih natjecanja ako pokrenu svoju ligu, a njihovim bi se igračima mogla uskratiti prilika da predstavljaju svoje reprezentacije.

“Zahvaljujemo klubovima u drugim zemljama, posebno francuskim i njemačkim klubovima, koji su odbili prijaviti se za ovo. Pozivamo sve ljubitelje nogometa, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta ako bi bio najavljen,” poručila je UEFA.

Komentari