Što će odlučiti UEFA? U završni turnir umjesto 24 ući će 32 reprezentacije?

Twitter

Europski nogometni savez (UEFA) razmatra mogućnost za proširenje broja reprezentacija koje bi sudjelovale na završnom turniru sa sadašnjih 24 na 32, objavila je u nedjelju agencija AP.

Takva promjena formata natjecanja bila je tema s početkom kandidacijskog procesa za domaćina EURA 2028. O tome će se odlučivati potkraj 2023. godine.

Do 2016. je na završnom turniru sudjelovalo 16 reprezentacija. Nakon toga je promijenjeno u sadašnji format s 24 reprezentacije. No, UEFA je započela analizu isplativosti proširenja formata završnog turnira na 32 reprezentacije od 55 koliko ih čini europsku krovnu nogometnu organizaciju, otkrio je za AP anonimni izvor koji je upoznat s ovim procesom.

Glavni problem moguće promjene je utjecaj na sadašnji format kvalifikacija, jer bi više od polovine reprezentacija izborilo nastup na završnom turniru, što bi moglo smanjiti razinu neizvjesnosti i zanimljivosti u tim utakmicama. Time bi, strahuju u UEFA-i, moglo doći do pada zanimanja sponzora, ali i navijača.


Iako bi takvo proširenje završnog turnira na 32 reprezentacije smanjilo mogućnost da se formira skupina poput one na ovogodišnjem EURU u kojoj su se našli Francuska, Njemačka i Portugal, to bi ipak pojednostavilo sustav natjecanja, jer bi tada bilo formirano osam skupina sa četiri reprezentacije, od kojih bi najbolje dvije izborile plasman u osminu finala.

Proširenje EURA na 32 reprezentacije pratilo bi proširenje završnog turnira Svjetskog prvenstva, koje će biti 2026. kad će Kanada, Meksiko i SAD ugostiti čak 48 reprezentacija, u odnosu na dosadašnje 32.

Za domaćine Europskog prvenstva 2028. spominju se Italija, Rusija i Turska.

Komentari