STATISTIKA KOJA BODE OČI Hrvatska još nikada nije pobijedila Francusku, baš kao i Portugal

Cropix

Baš kao i protiv Portugala, hrvatska nogometna reprezentacija nikada nije slavila niti protiv Francuske. U šest međusobnih susreta upisali smo četiri poraza, te dva remija uz 5-13 razliku pogodaka.

Hrvatska je protiv europskog prvaka Portugala u šest susreta upisala pet poraza i remi, dok je protiv svjetskih prvaka Francuza u šest dvoboja upisala četiri poraza i dva neodlučena susreta.

Prvi i posljednji hrvatsko – francuski okršaj najviše pamtimo. Oba su sa svjetskih prvenstava, a nažalost obje utakmice smo izgubili. Posljednja posebno boli jer je to bilo finale World Cupa u Rusiji.

“Vatreni” i “Tricolori” su premijeru imali u polufinalu SP-a 1998. godine na stadionu Stade de France, a domaćin je slavio sa 2-1. Hrvatska je povela početkom drugog poluvremena golom Davora Šukera, međutim ‘Tricolori’ su uzvratili s dva gola Liliana Thurama. Izjednačio je praktički u drugom napadu nakon Šukerovog gola, a potom u 69. minuti još jednom probio Dražena Ladića.



Zanimljivo, bili su to njegovi jedini golovi u 114 nastupa u francuskom dresu. Hrvatska je posljednjih 15 minuta imala igrača više nakon što je isključen Laurent Blanc, ali nije uspjela izjednačiti. Francuzi su nakon te utakmice pobijedili i Brazil postavši svjetski prvaci, dok je Hrvatska u dvoboju za broncu pobijedila Nizozemsku.

Nakon pariške drame, uslijedila su još dva poraza u prijateljskim susretima 1999. i 2000. Tada svjetski prvaci slavili su u Parizu 3-0 golovima Roberta Piresa (46), Floriana Mauricea (67) i Tonyha Vairellesa (73), a u Zagrebu 2-0 preko Roberta Piresa (23) i Davida Trezegueta (70). Nekoliko tjedana nakon zagrebačkog slavlja Francuzi su postali i europski prvaci.

Međusobno smo igrali i na EP 2004. u Portugalu u susretu B skupine, a završilo je 2-2. Francuzi su poveli autogolom Igora Tudora (22), a potom je Hrvatska okrenula rezultat preko Milana Rapaića (48′-11m) i Dade Prše (52). No, u 64. minuti je izjednačio David Trezeguet. Hrvatska je u Portugalu zapela u skupini, dok je Francuska izgubila u četvrtfinalu od kasnijeg europskog prvaka Grčke (0-1).

Novi ogled uslijedio je u ožujku 2011. godine, a prijateljski susret na Stade de Franceu završio bez golova. Francuzi su bili nešto bolji, aktivniji i opasniji, no ipak ne toliko da bi ostvarili novu pobjedu.

Posljednji put Hrvatska i Francuska su igrale 15. srpnja 2018. u finalu svjetskog prvenstva u Rusiji, a Francuska je pobijedila sa 4-2.

Francuska je povela autogolom Marija Mandžukića u 18. minuti, na 1-1 poravnao je Ivan Perišić u 28., novo vodstvo Francuskoj osigurao je Antoine Griezmann u 38. iz 11-erca, da bi u nastavku “Galski pijetlovi” preko Paula Pogbe u 59. i Kyliana Mbappea u 65. minuti stigli do vodstva od 4-1. Na konačnih 4-2 smanjio je Mandžukić u 69. minuti.

Komentari