‘Snow Queen Trophy’ 2021. godine dobio ‘zeleno svjetlo’

Filip Zubčić Damir Krajac / CROPIX

Crveni spust na Sljemenu i službeno je dobio “zeleno svjetlo” za održavanje utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa “Snow Queen Trophy” 2021.

Potvrdio je to danas Emmanuel Couder, direktor FIS Svjetskoga kupa za tehničke discipline za muškarce, koji je provjerio kvalitetu sljemenske slalomske staze u kontroli, obveznoj za sve organizatore utrka FIS Svjetskoga kupa.

Zahvaljujući trudu organizatora i djelatnika skijališta Sljeme zaduženih za pripremu staze, Crveni spust ove je godine za FIS-ovu kontrolu bio spreman još početkom prosinca, odnosno najranije otkako se održava Snježna kraljica.

“Zeleno svjetlo” koje je Emmanuel Couder dao utrkama na rasporedu 3. i 6. siječnja 2021. stoga je bilo samo formalnost, a snježna je kontrola poslužila da se dogovore završni detalji oko pripreme staze.



“Na Crvenom spustu ima dovoljno snijega za službenu potvrdu utrka. Sljedeća će se dva dana raditi dodatne količine snijega iznad starta, pokraj staze i ispod cilja kako bismo imali rezervne količine snijega u slučaju potrebe. Odluku o završnoj preparaciji staze, kao i injektiranju vode donijet ćemo u sljedećih nekoliko dana ovisno o vremenskoj prognozi,” kazao je Couder.

Trenutno na Crvenom spustu ima 50-80 centimetara utabanog, kompaktnog snježnog pokrivača, što je dovoljno da izdrži i eventualnu južinu. Također, se zasnježuje Zeleni spust i ako će dovoljno dugo temperature biti u minusu, postoji mogućnost da se i on zasnježi kao staza za zagrijavanje.

“Pandemija bolesti Covid-19 i stroge epidemiološke mjere učinile su organizaciju ovosezonskih utrka Snježne kraljice logistički zahtjevnijom u odnosu na prijašnje godine, no vrijeme nas je za sada zaista poslužilo i olakšalo pripremu staze. Crveni spust je u odličnom stanju i hrvatski reprezentativci ovih dana ponovno na njemu treniraju i pripremaju se, kako za nadolazeće utrke u Semmeringu, tako i za Snježnu kraljicu. Jedino nam je žao da baš ove godine, kad je sve bilo spremno još početkom mjeseca, i građani zbog epidemioloških ograničenja nisu mogli uživati u skijanju na Sljemenu. Vjerujemo i nadamo se da će i oni u skoroj budućnosti dobiti priliku za skijanje na domaćem skijalištu iznad grada,” rekao je direktor Organizacijskog odbora slalomskih utrka Vedran Pavlek.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, utrke će se održati bez gledatelja te uz najstrože protokole zaštite zdravlja i sigurnosti svih sudionika događanja.

Ženski slalom na rasporedu je u nedjelju, 3. siječnja, s početkom prve vožnje u 12.30 i druge u 16.00 sati, dok će se muška slalomska utrka održati u srijedu, 6. siječnja, i to sa startom prve vožnje u 12.15, a druge u 15.30 sati.

Komentari