Slišković: Romantični nogomet je ono zbog čega će netko doći na stadion

Od amaterske igre u engelskim školama do najvažnije sporedne stvari na svijetu. Brzina, eksplozivnost, igra „bez lopte“. Možemo reći da je to definicija modernog nogometa kakvog poznajemo danas. Nogometni stadioni su postali gladijatorske arene, nogometaše se često uspoređuje sa strojevima, a nešto novo gotovo da je i nemoguće vidjeti na nogometnim terenima. Dojmove o nogometu nekad i danas u razgovoru za Hrvatski medijski servis iznio je Blaž Baka Slišković.

Sintagmu „moderni nogomet“ danas često možemo čuti u medijskom prostoru i u nogometnim krugovima. Što je za vas moderni nogomet?

-Rekao bih da se početak tzv.modernog nogometa pojavio sa Ajaxom 70-ih godina, kada se u nogometu počinje uvoditi nešto novo – a to je igra bez lopte. Igrači su svojim kretnjama počeli praviti prostor za svoje suigrače. Do tada je se nogomet bazirao na kvaliteti pojedinaca koji su pravili razliku na terenu u odnosu na ostatak momčadi. Iako je nogomet oduvijek bio momčadski sport, tek tada on to zaista i počinje biti. Ali u nogomet se uvijek unosilo nešto novo, bio je moderan u odnosu na ono prije. Tako da bih ga prije označio kao progresivni a ne moderni nogomet, iako je točnu definiciju teško reći. Međutim, moderni nogomet nije samo igra na terenu, već i sve ono oko njega. A tu mislim na rehabilitaciju nakon ozlijeda, fizičku pripremu nogometaša kao i napredak sportske medicine koja je danas dovedena gotovo do savršenstva.

Kada ste već spomenuli sportsku medicinu, broj utakmica godišnje danas je gotovo nemjerljiv u odnosu na prije. Koju ulogu u tome je imala sportska medicina?



-Kada govorimo o ovoj temi, uvijek volim istaknuti jedan od primjera na tom području, a to je nogometni klub Borussia Dortmund koja je prije 10-ak godina uvela ledene komore za oporavak nogometaša. Ljudski organizam nije stroj, ali medicina je zasigurno produžila nogometni vijek igrača. Zato danas i ne čudi broj utakmica koje se odigraju.

Na nogometnim travnjacima susretali ste se s mnogim igračkim veličinama ovog sporta, između ostaloga i s Maradonom. S obzirom na progresiju koja se dogodila u nogometu, kako bi se oni snašli u nogometu kakav se danas igra?

-Veoma je teško uspoređivati nogomet nekad i danas na toj razini. Po mom mišljenju, Cruyff je imao istu brzinu s loptom kao danas Messi. Kažu danas mnogi Pele ne bi mogao igrati – a zašto ne bi? Trenirao bi i on tri puta na dan, a ne jednom koliko je tada bilo dovoljno za nogomet kakav se igrao. Normalno da na taj način nisi mogao biti fizički spreman kao danas. Da sada vratimo Ronalda 30 godina unazad, za očekivati je da ne bi, s tadašnjim načinom treniranja, imao iste fizičke i mentalne kvalitete koje ga danas čine životinjom danas. Ono što zapravo čini veliku razliku tada i danas je samo shvaćanje nogometa a ne brzina ili eksplozivnost.

Mnogi kažu da je racionalni nogomet zamijenio romantični. Pronalazite li vi romantiku danas na nogometnim travnjacima?

-Romantični nogomet je ono zbog čega će netko doći na stadion. Rekao bih da su se ti nazivi na našim prostorima pojavili 70-ih godina kada je Velež igrao s čuvenim BMW-om (Bajević/Marić/Vladić), pa Hajduk s Jerkovićem i Šurjakom i ostali klubovi iz tadašnje države. Spomenuo bih i OFK Beograd, čije se igrače nazivalo – „romantičari s Karaburme“. To je nogomet u kojem je prevladala ljepota igre. Današnji nogomet ne možemo nazvati romantičnim, danas se sve svodi na snagu i brzinu, na jednostavnost. A kad igraš jednostavni nogomet, tu nema romantike. Danas kada gledam utakmice teško mogu vidjeti nešto novo. Sve što je u današnjem nogometu ja sam već vidio. Prije si čekao 20 dana da pogledaš neku utakmicu, a danas ih na dnevnoj bazi imaš barem 15-ak za pogledati. Sama ta činjenica je utjecala na draž jedne nogometne utakmice.

Kada je suđenje u pitanju, jedan od novih alata je i VAR kojim se mogu naknadno pogledati i presuditi sporne sudačke odluke. Je li za vas VAR napredak u nogometu?

-Kad je se tek pojavio, bio sam njegov zagovornik, ali kako vrijeme više odmiče sve sam manje uvjeren da je to napredak. Često prekidanje utakmice iz ovih razloga čine samu igru manje atraktivnom pa ona naposlijetku gubi na svojoj čari. Kada bih ja mogao dati svoj prijedlog, on bi bio takav s dva glavna suca, te promjenom linijskih sudaca nakon prvog poluvremena. Sudac se danas, kako je nogomet brz, više istroši od bilo kojeg igrača. S obzirom na kilometre koje pretrče tijekom jedne utakmice, sasvim je za očekivati da si iscrpljen i da je pravilno rasuđivanje smanjeno, a iz toga najviše proizlaze greške. VAR može donijeti kvalitetnu odluku, ali sam mišljenja da usporava samu igru. Svi griješimo, pa tako i suci. Bitno je samo da nije s namjerom.

Današnji nogomet sa sobom donosi i određene probleme, a kao glavni se nameću astronomski visoke cijene transfera, cijene ulaznice, vrijeme odigravanja utakmica koje se donosi najviše u svrhu zarade TV prava i sponzora… Što je po vama najveći problem današnjeg nogometa?

-Nogomet danas nije više samo sport, već i biznis. Nažalost, ali je tako. Kako svijet ide prema naprijed, i svi smo u nekom „poslu“, tako je i nogomet došao u tu sferu. Kada je riječ o vrijednosti igrača, ona je danas abnormalna. Ali kada uzmete u obzir da klub, koji je zapravo poslovni subjekt u ovome, taj iznos isplati za par godina, pa i zaradi, ta cijena je u tom smislu donekle opravdana. Međutim, sama vrijednost igrača je ono što zapanjuje. Kada je Bale prodan za 100 milijuna eura, naš proslavljeni bivši nogometaš Vladimir Skočajić Taramba je rekao: „Bale treba da centrira korner, dotrči u 5 metara i zabije gol za taj novac. Takvog sam mišljenja i ja. Vrijednost često nije u skladu s onim što nogometaši znaju.

Za kraj je Baka ispričao jednu od anegdotu koja je zapravo odraz onog što je za njega nogomet?!

-Kada sam kao klinac došao u Hajduk, tadašnji maser kluba, pok. barba Soldo, jednom prilikom mi je rekao: „Vi igrači na terenu ste isto kao i klaunovi u cirkusu. Publika i posjetitelji su oko vas i gledaju predstavu, odnosno igru. Ako ne nasmiješ publiku s nečim novim, što do tada nije viđeno, ako ne dobiješ pljesak – tvoja točka je propala.“ Tada to nisam najbolje shvaćao, ali kasnije uvidiš što je time barba Soldo mislio reći. Nogomet je prije svega igra, a ne biznis. Uvijek moraš pružiti nešto novo kako bi te ljudi zapamtili.

Komentari