Sjajni Čilić ušao u treće ATP finale ove sezone. Protiv Amerikanca ide po 20. titulu

Damir Krajac / CROPIX

Drugi tjedan i drugo finale za Marina Čilića na kratkoj, ali vrlo uspješnoj turneji po Rusiji. Nakon Moskve, gdje je u završnom susretu izgubio od Aslana Karaceva, 33-godišnji Međugorac će imati novu priliku za svoj 20. pojedinačni trofej u karijeri u nedjeljnom finalu od 14.30 sati protiv Amerikanca Taylora Fritza.

Najbolji hrvatski tenisač je nadigrao Botica van de Zandschulpa (ATP 69) sa 6:3, 6:3 za 69 minuta u maestralnoj izvedbi, dominaciji od početka do kraja. Amerikanac je, pak, bio bolji od Jan-Lennarda Struffa s 5:7, 6:1, 6:3, prenosi Jutarnji.hr.

– Usudio bih se reći da je Rusija moja drugi dom – rekao je ushićeni Marin Čilić nakon ulaska u 35. finale u karijeri.

– Uvijek sam uživao igrati u Rusiji, a imao sam lijepih uspjeha. Nadam se da mogu napraviti jedan korak više nego u Moskvi prošlog tjedna, ali znam da će biti teško, jer je Fritz u odličnoj formi.



Ljubav prema Rusiji je evidentna iz Marinovih rezultata. U Sankt Peterburgu je osvojio titulu 2011. godine protiv Janka Tipsarevića, dok je u Moskvi pobijedio u dva navrata, 2014. i 2015. godine. Oba puta je za naslov nadigrao Roberta Bautistu Aguta, a Španjolca je svladao i u petak u četvrtfinalu.

U Sankt Peterburgu nije igrao otkako je bio pobjednik, dugih deset godina. Možda mu je sada malo žao što je mijenjao raspored i preskakao ovaj turnir. Pogotovo nakon krasnih pobjeda ovoga tjedna. Počelo je s Albertom Ramosom Vinolasom, nastavilo se s Karenom Hačanovom i Bautistom Agutom, te je četvrta stigla protiv 26-godišnjeg Nizozemca, senzacionalnog četvrtfinalista US Opena iz kvalifikacija. Van de Zandschulp je i u Sankt Peterburgu bio kvalifikant, te u četvrtfinalu uvjerljivo sredio prvog nositelja, šestog igrača svijeta i branitelja naslova Andreja Rubljova. Rubljov je prošle godine u finalu bio bolji od Borne Ćorića.

– Apsolutno sam oduševljen kako sam odigrao cijeli meč – poskakivao je Marin dok je čekao pitanje.

– Iznenadio sam i samog sebe nekim potezima, poput stizanja one skraćene loptice u posljednjem gemu. Nije da je to moja najjača strana, ali danas mi je puno toga polazilo za rukom.

Marinu Čiliću je ovo treće finale u 2021. godini. U onom prvom u Stuttgartu osvojio je 19. titulu, prvu nakon tri godine (Queen’s Club kad je u finalu nadigrao Novaka Đokovića uz spašenu meč-loptu). U tri od pet mečeva u Stuttgartu Čilić nije izgubio poen nakon prvog servisa, što je nezabilježeno od 1991. godine. Inače, sa 546. pobjedom u karijeri Međugorac se odvojio od legendarnog Australca Kena Rosewalla i izjednačio s Meksikancem Raulom Ramirezom na 40. mjestu u Open eri. Sljedeća meta u tom usponu jest Čileanac Jaime Fillol (553).

Komentari