Sadio Mane najbolji je igrač Afrike

Sadio Mane/Twitter

Sadio Mane u utorak je na svečanoj večeri u Egiptu proglašen najboljim afričkim nogometašem za 2019. godinu, nakon što je s klubom osvojio Ligu prvaka, a s reprezentacijom došao do finala Afričkog kupa. Liverpoolov 27-godišnji napadač i reprezentativac Senegala u prošloj sezoni odigrao je 50 nastupa za engleski klub, a upisao je 26 pogodaka.

Maneu je ovo prva nagrada za najboljeg afričkog nogometaša, nakon što je u prethodne dvije godine (2017. i 2018.) osvajao drugo mjesto iza klupskog suigrača, Egipćanina Mohameda Salaha.

“Nogomet je moj posao i ja ga volim. Doista sam sretan i ponosan zbog ove nagrade. Zahvaljujem svojim Seneglacima koji me uvijek motiviraju. Moram zahvaliti i izborniku Aliouu Cisseu, Liverpoolu i svim mojim suigračima”, poručio je Mane nakon što je primio nagradu i postao tek drugim Senegalcem koji ju je osvojio.

Prije njega to je uspjelo samo El Hadjiju Dioufu, slavodobitniku 2001. te godinu dana poslije kad je, poput Manea, odjenuo Liverpoolov dres.



U izboru u kojem sudjeluju izbornici i kapetani afričkih reprezentacija Mane je dobio najviše glasova, a najveći konkurenti su mu bili Riyad Mahrez, koji je predvodio Alžir do naslova prvaka Afrike i s Manchester Cityjem osvojio sva tri domaća trofeja, te Mohamed Salah.

Drugu godinu zaredom su trojica najboljih afričkih nogometaša iz engleskih klubova, a tek treći put u povijesti se dogodilo da vodeći trojac dolazi iz iste lige. Na izboru 1991. godine trojica najboljih su došli iz francuskih klubova.

Za najbolji tim proglašena je reprezentacija Alžira, a osvajači Afričkog kupa nacija bili su neporaženi u 18 utakmica.

Gol Riyada Mahreza protiv Nigerije u polufinalu progrlašen je za najljepši kontinentalni, a titulu najboljeg mladog igrača osvojio je Achraf Hakimi, igrač Borrusie Dortmund.

 

Komentari