Rusija osvojila ekipno zlato u umjetničkom klizanju, 15-godišnja senzacija Valijeva za povijest

Rusija je osvojila ekipno zlato u umjetničkom klizanju na ZOI u Pekingu, a Kamila Valijeva je prva žena koja je izvela četverostruki skok u olimpijskoj konkurenciji.

Viktoria Sinicina, Mark Kondratjuk, Anastasia Mišina, Kamila Valijeva, Nikita Kacalapov i Aleksandr Galiamov donijeli su uvjerljivu pobjedu Rusima, Sjedinjene Američke Države osvojile su srebro, dok je Japan osvojio broncu.

Rusi su osigurali zlato čak i prije ženskog slobodnog programa, ali je 15-godišnja senzacija Valijeva u velikom stilu obilježila natjecanje. Izvela je dva četverostruka skoka prije negoli je pala u izvođenju trećega, ali je svejedno zauzela prvo mjesto s ocjenom 178,92 ispred Japanke Kaori Sakamoto (148,66) i trećeplasirane Kanađanke Madeline Schizas.

Rusija je prvi put osvojila naslov u ovoj ekipnoj disciplini kada je ušla u olimpijski program 2014. u Sočiju, dok je Kanada osvojila zlato prije četiri godine u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.1. Rusija 74 boda (Sinitsina, Kondratiuk, Mishina, Katsalapov, Galliamov, Valieva)

2. SAD 65 (Chock, N. Chen, Hubbell, Scimeca-Knierim, Bates, Zhou, Donohue, Frazier, K. Chen)

3. Japan 63 (Y. Kagiyama, Komatsubara, R. Miura, Kihara, Uno, Koleto, W. Higuchi, Sakamoto)

4. Kanada 53 (Moore-Towers, Sadovsky, Gilles, James, Poirier, Radford, Marinaro, Schizas)

5. Kina 50 (Sui Wenjing, Peng Cheng, Jin Boyang, Wang Shiyue, Jin Yang, Han Cong, Liu Xinyu, Zhu Yi)

6. Gruzija 22 (Kvitelashvili, Safina, Kazakova, Berulava, Gubanova, Reviya)

Komentari