‘Putujući Ciganin’ progovorio: ‘Sramota da sam žrtva rasizma u Britaniji’

Instagram

Širom Sjedinjenih Američkih Država traju mirni (i nemirni) prosvjedi. Nakon smrti Georgea Floyda aktualiziralo se i produbilo pitanje rasizma u toj, kako se vole pohvaliti, najvećoj demokraciji na svijetu.

Podrška prosvjednicima stiže s doslovno svih strana svijeta, no ovoga puta se oglasio ekscentrični prvak svijeta u teškoj kategoriji po WBC verziji, Irac Tyson Fury.

Irac je iskoristio slavu i svjetsku popularnost da progovori o problemu s kojim se sreću ljudi njegove boje “krvnih zrnaca” u toj također, razvijenoj demokraciji.

“I dan danas ćete na vratima pubova i restorana naići na natpise “nije dozvoljen ulaz Putnicima. Još uvijek je prihvatljivo biti rasista prema Ciganima u Velikoj Britaniji i svijetu i nitko ništa ne poduzima. Bijeli sam muškarac, ali sam i danas 2020. godine, žrtva rasizma jer sam Putnik, bijeli Cigan, rekao je Fury.”



Možda je vrijeme da svi otvoreno progovorimo o diskriminaciji, no tada postoji realna mogućnost otkrića da smo na neki način svi diskriminirani čak i na individualnoj razini, stoga je stvarno pitanje – kako integrirati diskriminaciju u društvo?, prenosi Dnevno.hr.

Komentari