Povjesničar Dinama otkrio nepoznate detalje o bivšoj zvijezdi kluba i najvećem imenu u pojesti japanskog nogometa

bet365 / Twitter

Bivši igrač Dinama Kazuyoshi Miura iz dana u dan oduševljava nogometnu publiku diljem svijeta! ‘Kralj Kazu’ jučer je proslavio svoj 53. rođendan, a i dalje je nogometno aktivan. Guinnessova knjiga rekorda ističe kako je poznati Japanac već dugo vremena na samom vrhu najstarijih aktivnih nogometaša u povijesti.

“To su bila vremena. Miura je bio odličan marketinški potez za tadašnju Croatiu”, ističe povjesničar Dinama Miroslav Tomašević naglašavajući zanimljivost kako je u to vrijeme, prvenstveno zbog kralja Kazua, treninge kluba posjećivalo svakodnevno pedesetak japanskih novinara. “Uz Nakatu, Kazuyoshi Miura je definitivno najveće ime u povijesti japanskog nogometa”, govori nam Tomašević navodeći kako je dolazak japanskog udarnog napadača bio veliko iznenađenje. ‘Kralj Kazu’ bio je pravi kapitalac!

Prilikom dolaska i danas popularnog Japanca 1999. godine, govori Tomašević, tržište za nogometaše nije bilo otvoreno pa je tako svaki klub mogao imati tek tri stranca u momčadi. “To je doista bitna stvar u cijeloj priči jer danas u klubovima najmanje ima domaćih igrača, a nekada je to bilo znatno drugačije”, govori Tomašević.

U maksimirskom klubu Kazuyoshi je ostao svega pola godine, a jedan zanimljiv detalj vezan je za njegov prvijenac u modrom dresu. Dinamo je tada na Maksimiru ugostio Mladost Suhopolje, instant klub koji je svega četiri godine bio prisutan na travnjacima 1. hrvatske nogometne lige. “Miura je u prvoj utakmici protiv Suhopolja promašio penal, a svi dobro znamo kako je zahtjevna publika kod nas te koliko očekuje”, nastavlja Tomašević.



Uz vrijeme odlaska Miure iz tadašnje Croatie vezane su i velike smjena u vodstvu kluba. Tadašnji lider Zlatko Canjuga napušta klub, a u njegovu vruću stolicu sjeda Mirko Barišić. “Nije to bilo idealno vrijeme za Modre. Klub je doživio velike financijske probleme, a i stečaj je bio u pitanju”, ističe Tomašević koji se i prisjeća toga vremena kada je točno na Valentinovo 2000. godine vraćeno ime Dinamo.

Dinamova je teška situacija ponajviše bila problematična oko Miure. “Prilikom odlaska, klub mu je ostao dužan određeni iznos te je sve došlo i do Uefe!”, nastavlja Tomašević: “Uefa je tada dala rok Dinamu, a u suprotnom bi klub bio izbačen iz natjecanja”

Kazuyoshi Miura je u Croatiji odigrao svega 12 utakmica dok se u strijelce nikada nije upisao. Za sadašnji klub, Yokohoma FC, potpisao je davne 2005., a ugovor mu traje do 31. siječnja 2021, Zagreb.info 

Komentari