Pomoć od 40 milijuna sportskim klubovima preko Državnog ureda za šport

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Preraspodjelom unutar proračuna Državnog ureda za sport osigurano je 40 milijuna kuna pomoći sportskim klubovima za ublažavanje posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa, pa je Vlada u saborsku proceduru uputila dopune Zakona o sportu kojima se Uredu omogućava da dodjeljuje potpore klubovima.

“Zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa te odluke Stožera o zabrani održavanja svih športskih natjecanja, sektor športa našao se u problemima, a ovim mjerama pokušavamo pomoći športu da preživi krizno razdoblje”, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak na sjednici Vlade u četvrtak, obrazlažući zaključak u vezi s mjerama pomoći u sustavu športa zbog epidemije koronavirusa te prijedlog dopuna Zakona o sportu.

Dva su glavna problema, naveo je Družak, i to: nemogućnost zaključivanja natjecanja u sezoni 2019./2020. i utvrđivanje propozicija natjecanja za iduću natjecateljsku sezonu te upitnost opstojnosti velikog broja sportskih udruga i klubova koji zbog gubitka prihoda nemaju mogućnost isplate plaće radnicima.

Omogućen kraći rok za određivanje propozicija i sustava natjecanja

Stoga se zaključkom utvrđuju mjere pomoći sportu u vidu isplate potpore sportskim udrugama i klubovima za ožujak, travanj i svibanj, a dopunama zakona osigurava se regularnost natjecanja omogućavanjem i kraćeg roka od godinu dana za donošenje propozicija i sustava natjecanja. Uz to, Središnjem državnom uredu omogućava se da daje potpore klubovima dok traju posebne okolnosti.



“Za navedene mjere ne trebaju posebna sredstva već su ona osigurana preraspodjelom unutar usvojenog proračuna Ureda i za tu je namjenu osigurano 40 milijuna kuna”, naveo je.

Komentari