Pogreška Hawk-Eyea i pobjeda Cityja obilježili povratak Premiershipa

Snažna antirasistička poruka, velika pogreška Hawk-Eye sustava i pobjeda Manchester Cityja u derbiju, obilježili su povratak Premiershipa nakon 100 dana pauze zbog pandemije koronavirusa.

Elitni razred ‘otočkog’ nogometa nastavljen je zaostalim utakmicama 28. kola između Manchester Cityja i Arsenala, te Aston Ville i Sheffield Uniteda.

Prije početka obje utakmice igrači sva četiri sastava, kao i oba suca Michael Oliver i Anthony Taylor kleknuli su u znak potpore pokretu “Black Lives Matter” i svjetskim prosvjedima protiv rasizma. Održane su i minute šutnje u znak sjećanja na sve žrtve koronavirusa.

U derbiju večeri Manchester City je pobijedio Arsenal sa 3-0 i tako barem malo odgodio slavlje Liverpoola kojeg u nedjelju očekuje derbi protiv Evertona.



Pobjedu “Građanima” donijeli su Raheem Sterling golom u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, Kevin de Bruyne iz jedanaesterca u 50. minuti kojeg je skrivio David Luiz i za to dobio crveni karton, te Phil Foden u posljednjim trenucima susreta.

Sterling je tako postao prvi nogometaš u posljednje 72 godine koji je zabio pogodak u engleskom prvenstvu u lipnju. Posljednjem je to uspjelo Walteru Rickettu 1947. za Sheffield United protiv Stoke Cityja.

U knjige rekorda upisao se i David Luiz koji je prvi igrač u posljednjih pet godina koji je skrivio vodeći gol, a potom napravio jedanaesterac i zaradio isključenje.

Ovim “hat-trickom” posljednji se može pohvaliti Carl Jenkinson kojem je to uspjelo u dresu West Hama 2015. protiv Bournemoutha.

‘Sudac nije primio signal da je lopta ušla u gol’

U prvom susretu u povijesti Premier lige koji je odigran bez navijača i uz stroge zdravstvene protokole Aston Villa i Sheffield United su odigrali bez golova. Međutim, susret je obilježio sudački previd u 42. minuti kada su gosti postigli regularan pogodak koji sudac Michael Oliver nije priznao.

Vratar domaće momčadi Orjan Nyland s loptom u rukama je ušao u gol nakon jednog ubačaja. Gosti su počeli slaviti, no Oliver je pokazao da se igra nastavi jer uređaj na gol liniji nije registrirao prelazak lopte preko crte, premda se na TV-u jasno vidjelo da je cijela lopta završila u golu Aston Ville.

Tvrtka Hawk-Eye se nakon utakmice ispričala gostima zbog tehničkog propusta

“Sudac nije primio signal da je lopta ušla u gol jer se dogodilo nešto što se nikad ranije nije dogodilo, što nismo vidjeli na više od 9000 utakmica. Svih sedam kamera koje pokrivaju gol-crtu pokrili su vratar, nogometaš i vratnice,” poručili su iz Hawk-Eyea dodavši kako je sustav testiran prije utakmice i normalno je radio.

“Ispričavamo se Premierligi i oštećenom klubu”, objavio je Hawk-Eye.

Obje utakmice odigrane su pod strogim protokolom kako bi se pokušalo ograničiti moguće širenje koronavirusa, koji je u Velikoj Britaniji odnio blizu 42.000 života.

Samo po 300 ljudi bilo je dopušteno na stadionima koji su bili podijeljen u tri različite sigurnosne zone. Na početku utakmica nije bilo uobičajenih scena. Momčadi su odvojeno izlazile iz svlačionica, a stisak ruke je zabranjen.

Na ljestvici vodi Liverpool sa 82 boda, 12 više od Manchester Cityja, dok je treći Leicester City sa 53 boda.

Aston Villa je ostala u zoni ispadanja na 19. mjestu sa 26 bodova, bodom manje od zone spasa. Sheffield United je napredovao na šesto mjesto sa 44 boda i sada je samo jedan bod udaljen od Europe.

Englesko prvenstvo se nastavlja ovoga vikenda.

Komentari