Plenković: Nogometna reprezentacija to zaslužuje stadion

Jučer su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac uručili Državne nagrade za sport “Franjo Bučar” za 2021. godinu. Tom prilikom je za emisiju “Sport i glazba” Hrvatskog radija premijer Plenković komentirao stanje u našem sportu za 2021. godinu.

Koliko je teško odabrati pobjednike i kako komentirate ovogodišnje laureate?

– Mislim da je povjerenstvo koje je vodio profesor Krstičević, dekan Kineziološkog fakulteta imalo tešku zadaću kao i svake godine jer dodijeliti godišnje nagrade i nagrade za životno djelo našim proslavljenim sportašima nije baš jednostavno. Zato mi se čini koja god godina će biti, bit će uvijek kandidata, ali i laureata. Troje današnjih dobitnika, vaterpolo, košarka i atletika zaista su sjajni sportovi općenito, ali za Hrvatsku posebno u smislu značaja i rezultata. To pokazuje kakve sve velikane imamo.

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Kataru iduće godine, a predsjednik Vlade istaknuo je koliko je to velika reklama za Hrvatsku:



– U vanjskopolitičkom, marketinškom smislu direktan plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo u Katar je sjajna vijest. Katarski emir, kojeg sam vidio u Glasgowu deset dana prije zadnje utakmice u Splitu već je mislio da smo prošli. Drago mi je zbog Zlatka Dalića i igrača, u konačnici i zbog cijele Hrvatske jer svi skupa dišemo s hrvatskom reprezentacijom.

Hrvatska ima impresivan omjer broja stanovnika i odličja na olimpijskim igrama. Na koji način možemo zadržati takav uspjeh?

– Prvo moramo zahvaliti talentu i radu naših sportaša i sportašica, a drugo je da moramo osigurati više sredstava. Osigurali smo sto posto više sredstava u odnosu na start 2016. godine. No stalno imam dojam da je to premalo, nastojimo podržati van tih okvira neke posebne događaje. Treba pružiti šansu našim sportašima i ekipama da ostvaruju rezultate, a mi ćemo nastaviti ulagati u infrastrukturu.

Tema razgovora bio je i nacionalni stadion, mnogo se govori o njemu, svjestan je samog problema i Plenković te ističe:

– Imali smo danas jedan sastanak, baš smo o tome razgovarali. U razgovoru s predsjednikom HNS-a i gospodinom Čeferinom ja sam rekao da smo mi spremni pomoći u tome, Vlada želi jedan partnerski odnos s HNS-om. Nogometna reprezentacija to zaslužuje. Stalno se mijenjaju koncepcije, hoćemo li Maksimir renovirati, raditi novi ili ići na novu lokaciju. Ja bih volio da nam strani stručnjaci pomognu, da nam kažu temeljem iskustava drugih što je bolje i najprimjerenije.

Komentari