Otvorene Paraolimpijske igre: Hrvatska ima 22 predstavnika

Pixsell

Danas su u Tokyu otvorene Paraolimpijske igre. One će trajati sljedećih 12 dana, ali prilikom otvaranja nije bilo ni približno toliko svečanosti kao kod otvaranja Olimpijskih igara.

Svečano otvaranje

Kao što je to učinio za Olimpijske igre, japanski car Naruhito u utorak je na Nacionalnom stadionu u Tokiju službeno otvorio 16. ljetne Paraolimpijske igre na kojima će nastupiti 4.403 sportaša iz 162 zemlje među kojima i 22 hrvatska sportaša s invaliditetom.

Zbog COVID ograničenja, tribine su ponovo bile prazne, a broj izvođača uvelike je smanjen. Možda nije bilo gledatelja na tribinama, no Tokio i IPC pokušali su publiku dohvatiti kroz niz digitalnih iskustava na svim glavnim platformama društvenih medija.

“Globalna pandemija značila je da svijet ne možemo dovesti fizički u Tokio, ali se nadamo da će obožavatelji kod kuće osjetiti dio emocija kroz naša digitalna iskustva,” poručili su iz IPC-a.



Hrvatska na Paraolimpijadi

Hrvatska je prvi put na POI nastupila u Barceloni 1992. godine, a od proglašenja neovisnosti na ljetnim paraolimpijskim igrama osvojila ukupno 19 medalja, pri čemu pet zlata, pet srebra i devet bronci.

Hrvatsku će predstavljati 22 sportaša, a oni su: Mikela Ristoski (atletika), Ivan Katanušić (atletika), Miljenko Vučić (atletika), Zoran Talić (atletika) ,Deni Černi (atletika), Velimir Šandor (atletika), Marijan Presečan (atletika), Matija Sloup (atletika), Ana Gradečak (atletika), Vladimir Gašpar (atletika), Dino Sinovčić (plivanje), Kristijan Vincetić (plivanje), Tomi Brajša (plivanje), Paula Novina (plivanje), Anđela Mužinić (stolni tenis), Helena Dretar Karić (stolni tenis), Pavao Jozić (stolni tenis), Damir Bošnjak (streljaštvo), Lucija Brešković (judo), Ivan Mikulić (taekwondo), Davor Komar (boćanje) i Antonio Franko (triatlon).

Komentari