Otkriveno koliko je Dalić zaradio HNS-u otkako je postao izbornik

Srdjan Vrancic / CROPIX

Hrvatska reprezentacija prošlog je tjedna pobijedila Rusiju na Poljudu i ostvarila plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru sljedeće godine. Bila je to velika utakmica za Zlatka Dalića kojem je to bio treći uzastopni plasman na veliko natjecanje otkako je postao izbornik. Nitko prije njega to nije uspio.

Dalić se dakle plasirao u Katar, a prije toga je pod njegovim vodstvom Hrvatska otišla u Rusiju 2018. i na Euro 2020 koji se zbog pandemije koronavirusa igrao ove sezone, a utakmice su se održavale po cijeloj Europi. Tijekom svog tog vremena, koje je bilo i izrazito uspješno, Dalić je uspješnim vođenjem reprezentacije donio i zaradu u blagajnu HNS-a.

Zarada je, također, veća nego ikad dosad. Hrvatska je HNS-u plasmanom u Katar zaradila 12 milijuna američkih dolara, ali to nije sve što je HNS inkasirao otkad je Dalić izbornik, piše Index.

Kad se sve zbroji dolazi se do ogromne brojke
Osvajanjem drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, hrvatska reprezentacija zaradila je 28 milijuna dolara. Vodstvo HNS-a i igrači još prije Svjetskog prvenstva dogovorili su se da 60 posto FIFA-ine nagrade ide Savezu, a 40 posto igračima i stožeru. Taj iznos koji ide igračima i stožeru dijeli se u omjeru (80:20 u korist igrača). Dakle, od ukupne zarade od 28 milijuna dolara 16 milijuna i 800 tisuća dolara pripalo je HNS-u.



Na Euru je Hrvatska zaradila 31 milijun dolara. Što se tiče Katara, nagradni fond iznosit će oko 700 milijuna dolara, što je 22 posto više nego prije tri godine u Rusiji. Dakle, osim već osiguranih 12 milijuna, plasman u osminu finala donosi još dva milijuna, a četvrtfinale šest. Polufinale donosi ukupno 25 milijuna dolara, treće mjesto 30, finale 40, a titula 50 milijuna.

Kad se sve zbroji, Dalić je već sada zaradio 71 milijun dolara, što je skoro 466 milijuna kuna, a Svjetsko prvenstvo u Kataru tek mora početi.

Komentari