Osječki sud: Mamiću će se suditi u odsutnosti

Denis Ruvic / CROPIX

S obzirom da se ne nalazi u Hrvatskoj, a susjedna Bosna i Hercegovina ga neće izručiti hrvatskom pravosuđu, Zdravku Mamiću sudit će se u odsustvu. Tu je odluku donijelo izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku prije nekoliko dana. Riječ je o preostale dvije optužnice protiv Mamića, a koje su jesenas spojene u jedan predmet.

“Nakon što se odluka dostavi strankama, obrana ima pravo žalbe, a iskoristi li ga, o žalbi će odlučivati Vrhovni sud”, pojašnjava sudac Miroslav Rožac, glasnogovornik osječkog suda. Po drugoj USKOK-ovoj optužnici, bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika tereti se da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Uz njega, optuženi su i brat mu Zoran, sin Mario, zatim Damir Vrbanović, Sandro Stipančić, Igor Krota te Nikky Arthur Vuksan. Na trećoj je optužnici ime samo Zdravka Mamića, a tereti ga se da je s Dinamova računa u austrijskom Klagenfurtu nezakonito podigao ukupno 2,2 milijuna eura, koje je potom koristio u osobne svrhe.

U prvom slučaju, podsjetimo, braća Mamić, Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravomoćno su proglašeni krivima za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, a tu presudu osječkoga suda, iz lipnja 2018., Zdravko Mamić nije slušao uživo – doznao je za nju u Međugorju, kamo je nešto prije pobjegao. Osuđen je tada na šest i pol godina zatvora, piše Večernji.hr.



Komentari