Održana komemoracija i sprovod za Zlatka Kranjčara

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Komemoracija za nogometaša, trenera i bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije i jednog od simbola Dinama Zlatka Kranjčara održana je u zagrebačkom hotelu Westin. Kranjčar je preminuo u 65. godini nakon teške bolesti.

Moglo je prisustvovati najviše 100 ljudi, a komemoracija se mogla pratiti na Dinamovu YouTube kanalu.

Osim Cicine obitelji i najbližih prijatelja, bili su pristuni predstavnici brojnih generacija Dinama i hrvatske reprezentacije… Među ostalima bili su Velimir Zajec, Marko Mlinarić, Stjepan Deverić, Tomo Ivković, Zvonimir Boban, Robert prosinečki, Aljoša Asanović, Nikola Jurčević, pa predstavnici šampionske generacije Zagreba Antonio Franja, Dalibor Poldrugač…bivši izbornici Miroslav Blažević, Mirko Jozić i Ante Čačić, ministrica sporta Nikolina Brnjac…

U uvodu je prikazan desetominutni film o Zlatku Kranjčaru koji je pripremio Ivan Blažičko i ekipa s HNTV-a.Predsjednik Dinama Mirko Barišić istaknuo je kako je u povijesti kluba bilo puno dobrih igrača, ali Kranjčar zauzima posebno mjesto.

“Plava obitelj je ostala bez još jednog člana. Bio je omiljen kao igrač i kao čovjek. Dobronamjeran i plemenit. Zlatko je odigrao 556 utakmica za Dinamo i imao impresivnu bilancu i s trenerskim i igračkim trofejima. Kao igrač je osvojio prvenstvo i dva kupa, a kao trener pet trofeja. Zlatko je volio Dinamo čemu sam i sam svjedočio,” istaknuo je.

Od Kranjčara se oprostio i Miroslav Blažević koji je vodio Dinamo 1982. do naslova prvaka bivše države.

“Ne znam što me tako rastužilo i izenadilo kao vijest da Cico umro. Bio je veliki igrač, veliki trener, ali i veliki gospodin. Bez njega nikada ne bi uspjeli razveseliti toliki hrvatski puk. Teško bi osvojili prvenstvo 1982. da nije bilo njega i njegovih golova. Bili smo jedna obitelj,” kazao je Blažević sa suzama u očima.

“Dovoljno sam star da sam izgubio sve svoje najmilije, ali Cicina smrt me dojmila kao da sam, ne daj Bože izgubio svog sina,” dodao je Ćiro.

U ime Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) sućut obitelji izrazio je Zorislav Srebrić prisjetivši se Kranjčarov igračkog i trenerskog puta.

“Bio je velik kao igrač, kao trener, kao izbornik, ali i kao posebna osoba. Nadavao se golova u svim momčadima u kojima je igrao. Tužni smo jer odlazi naši igrač, izuzetno uspješan trener, uspješan izbornik, a nadasve čovjek s vrlinama. Tužni smo i ponosni što smo imali jednog ovakvog dečka koji je bio dio nas i naše povijesti, ne samo nogometne i sportske već i dio povijesti naše domovine,” rekao je između ostalog Srebrić.

Na kraju komemoracije nekoliko dirljivih riječi tati uputio je i Niko Kranjčar, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i igrač Dinama, Hajduka, Tottenhama, Rangersa…

“E moj Cicek, znam da me sada gledaš odgozgo. I da se smiješ jer si me uspio izvući na pozornicu. A znaš koliko to ne volim. Bio si idol, vodilja, prijatelj bio si dobri duh našeg Grada,” kazao je Niko.

“Često si govorio da me odgojila mama, ali nije to baš tak. Dozvolio si mi da se zaljubim u nogomet. Ne forsirajući me dozvolio si mi da nogomet volim i živim. Pustio si me da se sam borim i sam pronađem svoj put. Svojim primjerom si me naučio kako voljeti svoje, a poštovati tuđe, kako biti Purger i kako biti Hrvat. Najveća lekcija koju sam od tebe naučio je da smo na ovom svijetu svi jednaki,” naglasio je Niko.

Posljednji ispraćaj održan je na zagrebačkom groblju Mirogoju u 15 sati

Više stotina ljudi ispratilo je legendarnog Cicu Kranjčara na Mirogoju, no do samog ukopnog mjesta mogla je samo obitelj i najbliži.

Na Mirogoj su među ostalima stigli izbornik Zlatko Dalić, Zoran Mamić, Josip Šimunić, Dario Šimić, Marko Mlinarić, Ante Čačić, Mirko Barišić… Uz pjesme ‘Dobro mi došel prijatel’, ‘Moj Zagreb, tak imam te rad’, ‘Fala’ građani se opraštaju od voljenog Cice.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zlatko Cico Kranjčar počivat će na zagrebačkom Mirogoju, u Aleji velikana, uz legendarni Dinamov dvojac iz generacije 1967. – Slavena Zambatu i Krasnodara Roru, koji su preminuli krajem prošle godine.

Također će Knjiga sjećanja u spomen na Zlatka Kranjčara biti izložena na stadionu Maksimir od petka, 5. ožujka u 14 sati do ponedjeljka 8. ožujka u 20 sati.

Komentari