NOVO DOBA ZA POSRNULOG KATALONSKOG DIVA: Može li Xavi preporoditi Barcelonu i donijeti stari sjaj?

Na otvaranju nove španjolske nogometne godine Getafe je šokirao Real Madrid pobijedivši s 1-0, Barcelona je teškom mukom na gostovanju porazila Mallorcu s 1-0, dok je aktualni prvak Atletico Madrid pobijedio Rayo Vallecano s 2-0.

Ni traga nekada snažnoj Barceloni koja je gazila sve protivnike i igrom i rezultatom, a samim time postavljala ekstremno niske koeficijente na kladionici.

Bilo je u mnogim klubovima velikih kriza i dubioza kroz nogometnu povijest. Međutim, vrijeme pandemije je “ogolilo” sve probleme koji su se nakupljali u Barceloni u vremenu koje je obilježeno brojnim promašajima u dovođenju skupocjenih pojačanja koja nisu zadovoljila potrebe kluba, te odmicanjem od brušenja talenta iz domaćeg pogona. Sada se ponovno okreću tim postulatima i s trenerom koji je u igračkim danima obilježio zlatno doba najmoćnije Barcelone ikada i jedne od najboljih momčadi u povijesti najvažnije sporedne svari na svijetu.

Nije samo pandemija i nedostatak zarade od turista i navijača izazavao poteškoće u Barci, već od ranije nesretnim ispadanjima i nekim teškim porazima u Ligi prvaka nazirali su se ozbiljni problemi u Bareloni, pa se simboličnim krajem superiorne Barcelone može označiti trostruka kruna u sezoni 2014/15.



Mnogi igrači koji su trebali napraviti neku novu okosnicu momčadi koja će predvođena Messijem ponovno pokoriti Španjolsku i cijelu Europu, nisu ispunili očekivanja zbog raznih okolnosti i razloga.

Svi promašaji u dovođenju pojačanja su ostavili traga na Barceloni i klupskom proračunu koji je pojavom pandemije, praznim stadionima i smanjenim prihodima opustošen, a Barcelona je dovedena pred zid.

Tragovi na rezultatima se moraju vidjeti i mnogima koji temeljito prate razvoj situacije, ispadanje u skupinama Lige prvaka i nije neka iznenađujuća situacija.

Da je netko reako da će Barcelona ispasti u Europsku ligu i da sada Dinamo žali što je za protivnika izvukao Sevillu, a ne uzdrmanog Piquea i neiskusne golobrade mladiće, svi bismo rekli da je taj izgubio razum.

Real je uvjerljivo prvi, a Ancelotti je jednom prilikom ove izjavio kako im u Primeri ove sezone Barca nije konkurent, a trenutna situacija na ljestvici daje naslutiti kako će plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone biti veliki poduhvat. Prije nekoliko sezona, vidjeti Barcelonu kako se bori na sedmoj i osmoj poziciji s nadom u bolje sutra bila bi ludost i znanstvena fantastika.

Poraz od Bayerna 8-2 i odlazak Rakitića i Suareza, za kojima “stručnjak” Ronald Koeman i uprava kluba nisu ni suzu pustili je bio osjetni pad u karakteru pobjednika koji je Barcelona imala.

Barcelona se mučila cijelu ovu sezonu i sada na pola puta do konačnog cilja, koji bi jasno bio plasman u Ligu prvaka, Katalonci se nalaze u dosta teškoj situaciji. Nekada su momčadi koje su sada uzimale bodove Barci na Camp Nou dobivale i po pet ili šest komada u mrežu i bez puno nade dolazili u goste na taj legendarni stadion i to “nekada” nije bilo tako davno. Ove sezone gledamo neku sasvim novu i za mnogu publiku anonimnu Barcelonu. Problemi koje je prouzročila pandemija postoje i vidljivi su, ali postoje i problemi lošeg vođenja kluba za koje odgovornost ima uprava koja je imenovala egzekutora Koemana za trenera, a da pri tome nisu obratili pozornost na njegove dotadašnje rezultate, koji su dosta neuvjerljivi. Klub s reputacijom koji uz sve svoje probleme ima visoke ambicije ne može imati trenera kojemu je jedina uloga napuniti proračun nizozemskim klubovima i pretrpavanjem momčadi igračima koji su kvalitetom ispod očekivanja i reputacije koju ima Barcelona.

Odlazak Messija u PSG je povijesni trenutak za kojeg je svaki nogometni fanatik bio uvjeren da se nikada neće obistinti i da je to nerelan ishod. Međutim, to je jasno dalo do znanja javnosti da je natupio kraj jedne ere i dolazak nečeg novog, za što će trebati vremena i strpljivog rada, kako bi se Barca opet uzdigla do nogometne besmrtnosti.

Barcelona je izgleda odlučila krenuti graditi neku novu priču i nadati se boljoj budućnosti. U bolje sutra povest će ih Xavi koji je s Barcelonom i reprezentacijom Španjolske kao igrač osvojio sve i dijete je kluba, pa se svi oni kojima ovaj klub nešto znači nadaju da će ovim novim dečkima upravo Xavi usaditi taj mentalitet pobjednika, jer samo tako će doći do potpune afirmacije talenta za kojeg nema sumnje da postoji.

Sada je Barca uspjela u tri posljednje utakmice upisati dvije pobjede i jedan remi protiv Seville koja je slovila za favorita, ali izgleda da kod Seville i dalje postoje strah i traume od Messija koji je protiv njih postigao skoro 40 golova, pa zbog toga nisu uspjeli doći do pobjede.

Atletico i Barcelona su dobro iskoristili kiks “Kraljevskog kluba”, no Luka Modrić i društvo još uvijek imaju veliku prednost.

Real vodi s 46 bodova, Atletico je sada četvrti s 32 boda, dok Barca na petoj poziciji ima čak 15 bodova manje od Reala i teško je vjerovati da se Katalonci ove sezone mogu uključiti u borbu za naslov.

U posljednjem nedjeljnom susretu Barca je na gostovanju teškom mukom pobijedila Mallorcu s 1-0, a gol odluke u 44. minuti zabio je Luuk de Jong koji je prije toga pogodio stativu i prečku. Prvo je u 29. minuti pogodio stativu a dvije minute kasnije i prečku.

U nastavku susreta Barca nije uspjela zabiti i drugi pogodak i tako razriješiti sve dvojbe, već je strepila do kraja susreta. Najbliže izjednačenju domaćin je bio u drugoj minuti nadoknade kada je Jaume Costa primio centaršut u kaznenom prostoru i pucao, no Marc-Andre ter Stegen je sjajno reagirao.

Iako je sasvim jasno da Gavi nikada neće biti Xavi, niti će Ansu Fati i Pedri biti kao Messi, ali možda ovi momci pod vodstvom Xavija ispeku zanat i postanu velika momčad i nešto što će vratiti sjaj katalonskom divu koji po svemu zaslužuje biti dio elitnog društva europskog i svjetskog nogometa.

Komentari