Norveški trkač na skijama Johannes Hosflot Klaebo nepobjediv u Oberstdorfu

Norveški trkač na skijama Johannes Hosflot Klaebo pobjedom u klasičnom sprintu zaključio je savršen dvodnevni prijelaz iz 2021. u 2022. u njemačkom Oberstdorfu te će otići u talijanski Val di Fiemme kao favorit za ukupnu pobjedu na novogodišnjoj turneji “Tour de Ski”.

 

Klaebo je osvojio “Tour de Ski” 2019. s tri pobjede u sedam natjecanja koja su se tada zbrajala za ukupan redoslijed, a ove godine je već ostvario tri trijumfa u četiri nastupa.

Finale sprinta u Oberstdorfu je zapravo bilo prvenstvo Norveške u malom. Klaebo je slavio u vremenu 2 minute i 54.77 sekundi ispred sunarodnjaka Erika Valnesa (+0.37), dok je foto-finiš odlučivao između trećeplasiranog Paala Golberga (+3.35) i Evena Northuga (+3.39) koji je osvojio četvrto mjesto.



 

Kako je Rus Aleksander Boljšunov ostao bez finala za četiri stotinke, tako je Klaebo došao do velike prednosti uoči posljednja dva natjecanja u Italiji. Drugoplasirani Golberg za Klaebom zaostaje cijelu minutu, a Boljšunov je još 19 sekundi iza.

U konkurenciji trkačica slavila je Ruskinja Natalija Nepiajeva koja je preuzela i vodstvo u ukupnom redoslijedu novogodišnje turneje, jer je Amerikanka Jessie Diggins završila nastup već u četvrtfinalu, kada ju je vodeća u Svjetskom kupu Šveđanka Frida Karlsson nedozvoljenom promjenom staze srušila i izbacila iz konkurencije, za što je kažnjena diskvalifikacijom.

Nepriajeva je u finalu trčala dvije minute, 36.41 sekundi i pobijedila ispred Šveđanke Johanne Hagstroem (+0.32), dok je treća bila Finkinja Johanna Matintalo (+0.86).

Ruskinja će u Val di Fiemme donijeti 34 sekunde prednosti ispred Finkinje Kerttu Niskanen, a trećeplasirana Diggins zaostaje za 38 sekundi.

U nedjelju je dan odmora, a prva natjecanja u Italiji su na rasporedu u ponedjeljak, kada će se trkačice boriti na 10 km klasično sa skupnim startom, dok trkače čeka dionica od 15 km. U utorak će se u obje konkurencije trčati slobodnim načinom na dionici od 10 km sa završnim usponom po stazi “Alpe Cermis” za alpsko skijanje.

Komentari