Nogometašu Manchester Uniteda uručen orden Reda Britanskog Carstva

Na prigodnoj svečanosti u dvorcu Windsor nogometašu Manchester Uniteda Marcusu Rashfordu je uručen orden Reda Britanskog Carstva kojeg kraljica Elizabeta II. dodjeljuje za humanitarni rad zbog njegove borbe protiv dječjeg siromaštva.

Zvijezdi Crvenih vragova orden je uručio princ William tijekom ceremonije u dvorcu Windsor.

Zvijezda Engleske i Manchester Uniteda primila je nagradu za vođenje borbe protiv dječjeg siromaštva. Pod pritiskom kampanje koju je pokrenuo 24-godišnji engleski napadač, vlada premijera Borisa Johnsona odlučila je u lipnju produljiti tijekom ljeta program osiguravanja besplatnih obroka za 1.3 milijuna djece iz siromašnih obitelji koji je uspostavljen za vrijeme karantene dok su škole bile zatvorene.

Njegova peticija kojom se političari pozivaju da idu dalje u borbi protiv gladi djece dosegla je 100.000 potpisa samo 10 sati nakon što je pokrenuta i rezultirala je time da je Vlada na kraju promijenila politiku.



– Pokušavam dati djeci stvari koje nisam imao kad sam bio mali. Da jesam, bio bih puno bolji i imao bih mnogo više mogućnosti u životu. Za mene je kazna za njih što ne dobivaju stvari poput obroka ili zaliha knjiga, poručio je Rashford za engleske medije dodavši: – Treba im samo malo smjernica i usmjeravanja u pravom smjeru, a ja im to dajem.

Mladi nogometaš je osnovao i Child Food Poverty Task Force u suradnji s nekoliko trgovačkih lanaca, proizvođača, humanitarnih organizacija i dostavljača.

Da je među dobitnicima ordena, Rashford je saznao u listopadu prošle godine kazavši tada kako će orden pokloniti svojoj majci Melaniji Maynar koja je odgojila njega i njegova četiri brata i sestre.

– Nevjerojatno sam počašćen. Kao mladi crnac iz Wythenshawea, nikad nisam mislio da ću dobiti MBE. Ovo je poseban trenutak za mene i moju obitelj, a posebno moju mamu koja je zaista zaslužna dobitnica te časti, kazao je tada napadač ManU-a.

Komentari