Njujorški i Berlinski maraton otkazani zbog pandemije

Newyorški i Berlinski maraton službeno su otkazani u srijedu zbog pandemije koronavirusa, što je još jedan znak da je prerano za povratak sportskih događanja.

New York i Berlin, kasne utrke u vremenskom programu maratona, ujedno su i dvije najgledanije, prva zbog velikog broja sudionika a druga zbog njezinih rezultata koji daju primjer u toj disciplini.

Ovo je drugi put da se Njujorški maraton, koji se trebao održati 1. studenog, otkazuje, nakon 2012. kada je otkazan zbog uragana Sandy.

Maraton 2020. trebao je biti poseban jer je to jubilarni, 50. Njujorški maraton koji se počeo trčati 1970., četiri godine prije Berlinskog koji u 46 godina postojanja nije bio otkazivan.



Berlinski maraton, planiran za 27. rujna, bio je odgođen zbog zabrane okupljanja više od 5000 ljudi u njemačkoj prijestolnici koja je na snazi do 24. listopada.

“Iako smo se silno trudili, u ovom trenutku maraton nije moguće organizirati”, objavili su organizatori na službenoj mrežnoj stranici.

Veliko razočaranje za sudionike

Od 2003. svi svjetski rekordi postignuti su na toj njemačkoj utrci. Trenutačni svjetski rekord drži Kenijac Eliud Kipchoge s 2 sata, 1 minutom i 39 sekunda a postignut je u rujnu 2018.

“Otkazivanje maratona ove godine veliko je razočaranje za sve koji u njemu sudjeluju”, komentirao je izvršni direktor New York Road Runnersa, Michael Capiraso u priopćenju, “ali to smo morali učiniti radi zdravstvene sigurnosti”.

Na svjetskoj razini New York je najgore prošao u pandemiji COVID-a 19 koji je ondje pokosio više od 22.000 ljudi.

U Newyorškom maratonu 2019. na cilj je stigao rekordan broj trkača, 53.640.

Pedeseti Njujorški maraton treba se održati 7. studenog 2021.

Komentari