Michael Jordan uključio se u borbu protiv rasizma: Borit ćemo se za očuvanje i poboljšanje života crnaca

BBC Sport / Twitter

Legenda NBA lige, Michael Jordan u petak je najavio da će donirati 100 milijuna dolara organizacijama koje se bore protiv rasne nejednakosti.

“Michael Jordan i Jordan Brand će tijekom idućih 10 godina donirati 100 milijuna dolara organizacijama angažiranim na borbi za rasnu jednakost, socijalnu pravdu i bolji pristup obrazovanju”, stoji u njegovoj objavi.

Jordan se nedavno putem društvenih mreža oglasio i u povodu smrti Georgea Floyda, a sada je odlučio pružiti konkretnu pomoć.

Osobno bogatstvo Michaela Jordana, koji se smatra najvećim igračem u povijesti NBA lige, i vlasnika franšize Charlotte Hornets, procjenjuje se na 2,1 milijarde dolara.



“Jordan Brand je više od jednog čovjeka. To je oduvijek obitelj. Mi smo ponosna obitelj koja je prevladala prepreke, koja se borila protiv diskriminacije u zajednicama širom svijeta i koja svakodnevno nastoji izbrisati mrlje rasizma i posljedice nepravde. Crni životi su bitni. Ovo nije kontroverzna izjava. Sve dok ukorijenjeni rasizam, koji institucijama u našoj državi dopušta kardinalne pogreške ne bude iskorijenjen, bit ćemo angažirani na očuvanju i poboljšanju života crnaca”, poručila je bivša zvijezda Chicago Bullsa i šesterostruki NBA prvak.

Često kritiziran za vrijeme profesionalne karijere jer je rijetko i nerado javno istupao kako bi upozorio na rasne i društvene probleme u Sjedinjenim Državama, Jordan se prošli tjedan pridružio brojnim slavnim ličnostima koje su nakon smrti Georgea Floyda osudile brutalno ponašanje policije

U nedjelju je izrazio duboko žaljenje i ljutnju zbog brutalne smrti Afroamerikanca u Minneapolisu koja je potaknula provalu bijesa i prosvjeda u SAD-u.

“Vidim i osjećam bol, ljutnju i frustraciju. Uz one sam koji osuđuju ukorijenjeni rasizam i nasilje prema obojenim ljudima u našoj zemlji. Dosta nam je”, kazao je Jordan.

Komentari