Manchester Cityju zabranjeno natjecanje u Ligi prvaka dvije sezone

Needpix

Manchester City dobio je dvogodišnju zabranu igranja u UEFA Ligi prvaka i kažnjen je s 30 milijuna eura nakon što je otkriveno da su zavarali UEFU i prekršili financijska fair play pravila.

Ozbiljnost zabrane, njezino trajanje i visina financijske kazne pokazuju koliko UEFA smatra da je klub ozbiljno prekršio pravila ponašanja po pitanju financijskog fair playa, piše Guardian.

Kontrolno tijelo UEFA-e ocijenilo je da je City lažno napuhao prihode od sponzorstva i takve prijavio regulatornom tijelu. Odluka dolazi nakon što su u javnost procurili dokumenti i mailovi iz kojih je vidljivo da je Cityjev vlasnik šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan iz vladajuće dinastije u Abu Dabiju većinom financirao 67.5 milijuna funti godišnjih sponzorskih sredstava kroz zračnu kompaniju Etihad sa sjedištem u Abu Dabiju.

Jedan od dokumenata otkriva da je od tog iznosa samo osam milijuna eura stiglo izravno iz Etihada, a ostatak je došao od šeikove tvrtke.



Financial fair play uveden je 2011. kako bi ohrabrio klubove da ne troše previše na plaće igrača, ograničavajući iznos koji vlasnici klubova mogu uložiti kako bi pokrili gubitke klubova.

Sponzorstva dižu prihode pa se tako diže i iznos koji klubovi mogu potrošiti prema Financial fair playju.

City od početka izbijanja skandala tvrdi da nisu odgovorni za kršenje pravila i očekuje se da će se žaliti na ovu odluku UEFA-e. U priopćenju ističu da su razočarani, ali ne i iznenađeni ovakvom odlukom za koju tvrde da je UEFA-in istražitelj prejudicirao.

“Jednostavno rečeno, ovo je slučaj koji je UEFA inicirala, vodila optužbu i donijela presudu. Sada kada je ovaj proces pun predrasuda završio Manchester City će tražiti nepristrano suđenje tako da ćemo što prije pokrenuti proces na Sportskoj arbitraži (CAS) u Lauseanni”, priopćio je City.

Komentari