Legendarni trener dobio otkaz nakon skoro 10 godina

Sean Dyche (50) dobio je otkaz u Burnleyu, kojeg je vodio od listopada 2012.

Otpisan je dakle najdugovječniji menadžer Premiershipa, koji je klub vodio devet i pol godina. Sada je taj naslov preuzeo Jurgen Klopp, koji Liverpool trenira šest i pol godina.

Ovo je još po jednom kriteriju povijesni otkaz. Dyche je  otkaz dobio na Veliki petak i tako je postao prvi menadžer u Premier League koji je ostao bez posla u vrijeme Uskrsa još od Martina O’Neilla, kojeg je Sunderland otpisao u vrijeme najvećeg kršćanskog blagdana 2013.

Dyche, omiljena legenda Burnleya, otkaz je dobio osam kola prije kraja jer je momčad u zoni ispadanja, četiri boda udaljena od mjesta koje jamči opstanak. Morao je otići nakon što je borba za ostanak u ligi ozbiljno kompromitirana s pet poraza u zadnjih šest utakmica.



U zimskom prijelaznom roku Dyche je Burnley želio pojačati Mislavom Oršićem. As Dinama bio mu je prvi pick i Burnley je Dinamu nudio oko 10 milijuna eura odštete, a Oršiću duplo veću plaću od 800 tisuća eura, koliko ima u prvaku Hrvatske. Transfer je bio jako blizu realizacije, ali završilo je preokretom, Oršićevim produljenjem s Dinamom.

Dyche je proslavio Burnley, do njegovog dolaska mali, opskurni klub. Proglašen je menadžerom mjeseca u drugoj ligi u rujnu 2013., a Burnley je tada pod njim ostvario najbolji ulazak u sezonu još od osnutka 1882. godine. U toj sezoni srušio je niz klupskih rekorda te Burnelyu donio povratak u prvu ligu.

Odmah je ispao, ali se vratio u Premiership 2016. Nakon što se 2017. jedva spasio ispadanja, iduće godine prvenstvo je završio na nevjerojatno visokom sedmom mjestu. To je Burnleyu bio najbolji plasman u skoro četiri i pol desetljeća, ali i prvi put da je izborio Europu nakon više od 50 godina.

Komentari