Lakersi dobili pa vratili više od četiri milijuna dolara pomoći od države

SAD se male i srednje tvrtke mogu prijaviti za pomoć države kako bi preživjele zaustavljanje ekonomije u doba koronavirusa. I tu ništa ne bi bilo čudno da se za pomoć nisu prijavili, ali i kvalificirali Los Angeles Lakersi. Jedna od najprofitabilnijih NBA franšiza je iz fonda dobila 4.6 milijuna dolara koje je i vratila.

Cjelokupni fond je težak oko 350 milijardi dolara, ali su se pojavili izvještaji da mnoge velike američke tvrtke koriste taj novac kako bi pokrile svoje troškove, a da na taj način izostaju mali poduzetnici za koje je novac i namijenjen. Zato su Lakersi svoj dobiveni novac vratili natrag.

“Lakersi su se kvalificirali i dobili su posudbu iz Programa za zaštitu plaća. No jednom kad smo doznali da se sredstva iz programa smanjuju, vratili smo posudbu kako bi se financijska pomoć dodijelila onima u najvećoj potrebi. Lakersi su i dalje posvećeni podržavanju svojih zaposlenika i našeg društva i zajednice”, stoji u priopćenju Lakersa za američke medije.

Lakersi su mogli aplicirati za fond jer imaju oko 300 zaposlenika, a fond je inače dio zakona za pomoć teškog 2.2 trilijuna dolara. Posudba od države se otpisuje ako poslodavac od tog novca isplaćuje barem 75% plaće svojim zaposlenicima i ne otpusti nikog.

No PPP je ostao bez novca nakon samo dva tjedna pa su mnoge male tvrtke ostale bez pomoći, a Lakersi su bili dio prvog vala koji je dobio pomoć. Dobar dio novca je otišao velikim tvrtkama koje imaju dobre veze s velikim i privatnim bankama koje su im olakšale prijavu za sredstva, a bez novca su ostali oni za koje je novac prvotno namijenjen.

To je izazvalo veliki otpor javnosti, pogotovo zato što su se među primateljima novca našle neke velike tvrtke i prepoznatljivi brendovi. Lakersi su, primjerice, franšiza teška preko četiri milijarde dolara, a imaju i najbogatiji ugovor za TV prava u ligi koji ide i preko 150 milijuna dolara po sezoni. Također, kao dio NBA lige Lakersi imaju mogućnost vrlo povoljnih posudbi novca koje je liga omogućila da se pokriju tekući troškovi uslijed velikih gubitaka TV novca i sponzorskih uplata zbog prekida košarkaške sezone, piše RTL.

Komentari